Play logo
Stručnjakinja otkriva

Koliko je zaista vremena potrebno kako bismo prebolili bivšu ljubav?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Postoji li točno određeni vremenski period ili je proces ipak individualan?

5.3.2019. u 14:12/ Život i stil
Play logo

Tugovanje nakon prekida može doista oslabiti psihičko stanje pojedinca, pogotovo ako osoba mjesecima ili čak godinama ne doživi promjenu u kvaliteti svog emocionalnog stanja. Sam proces izgleda i traje kod svakog drugačije i individualno, no postoji li točno određeni period koji je potreban proći da nam nekad toliko bitna osoba odjednom prestane biti važna? 

Image
Foto: Thinkstockphotos
Image
Thinkstockphotos

(FOTO: Thinkstock) 

Play logo

Popularna kultura je kroz mnoge televizijske sitcome, kao "Sex i Grad" ili "Kako sam upoznao vašu majku", proširila vjerovanje da je za 'vraćanje na staro' potrebna polovica vremena provedena s bivšim partnerom. Dakle, ako ste u vezi bili godinu dana, proces tugovanja nakon prekida trajat će šest mjeseci. 

No, istraživanja su pokazala kako se takvi procesi ne mogu ukalupiti te kako nikako nisu konzistentni. Rezultati iz 2007. godine su pokazali kako se 71% ispitanika, koji su nedavno doživjeli prekid veze, već nakon tri mjeseca počelo osjećati bolje. Uz to, slično je istraživanje pokazalo kako je ljudima bilo potrebno šest mjeseci, a istraživanje iz 2009. godine je pokazalo kako je nakon rastave ljudima potrebno 18 mjeseci kako bi prebolili bivšu ljubav. 

Image
Foto: www,.profimedia.hr
Image
www,.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Play logo

Dakle, nema pretjerane konzistentnosti u brojkama. "Ne postoji standard, teško je govoriti o brojkama. Neki ljudi brzo prebole, dok nekima treba mnogo više vremena. Ovisi o osobnosti pojedinca", rekla je psihoterapeutkinja Heidi McBrain za portal Mindbodygreen.

Jedini je pravilan način proživjeti prekid tako da se skroz prepustimo emocijama i prođemo kroz svu bolu koju trebamo osjetiti. Prvi je korak zacjeljivanja slomljenog srca hvatanje u koštac s boli, shvaćajući što smo izgubili. "Iako zvuči kao klišej, vrijeme zaista liječi rane", rekla je McBrain. 

Play logo

Pročitajte još:

Play logo

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jeste li znali?

Znate li kako dijabetes može utjecati na seks? Iznenadit ćete se

Play logo

Više s weba