Stručnjakinja otkriva

Koliko je zaista vremena potrebno kako bismo prebolili bivšu ljubav?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Postoji li točno određeni vremenski period ili je proces ipak individualan?

5.3.2019. u 14:12/ Život i stil

Tugovanje nakon prekida može doista oslabiti psihičko stanje pojedinca, pogotovo ako osoba mjesecima ili čak godinama ne doživi promjenu u kvaliteti svog emocionalnog stanja. Sam proces izgleda i traje kod svakog drugačije i individualno, no postoji li točno određeni period koji je potreban proći da nam nekad toliko bitna osoba odjednom prestane biti važna? 

Image
Foto: Thinkstockphotos
Image
Thinkstockphotos

(FOTO: Thinkstock) 

Popularna kultura je kroz mnoge televizijske sitcome, kao "Sex i Grad" ili "Kako sam upoznao vašu majku", proširila vjerovanje da je za 'vraćanje na staro' potrebna polovica vremena provedena s bivšim partnerom. Dakle, ako ste u vezi bili godinu dana, proces tugovanja nakon prekida trajat će šest mjeseci. 

No, istraživanja su pokazala kako se takvi procesi ne mogu ukalupiti te kako nikako nisu konzistentni. Rezultati iz 2007. godine su pokazali kako se 71% ispitanika, koji su nedavno doživjeli prekid veze, već nakon tri mjeseca počelo osjećati bolje. Uz to, slično je istraživanje pokazalo kako je ljudima bilo potrebno šest mjeseci, a istraživanje iz 2009. godine je pokazalo kako je nakon rastave ljudima potrebno 18 mjeseci kako bi prebolili bivšu ljubav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www,.profimedia.hr
Image
www,.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Dakle, nema pretjerane konzistentnosti u brojkama. "Ne postoji standard, teško je govoriti o brojkama. Neki ljudi brzo prebole, dok nekima treba mnogo više vremena. Ovisi o osobnosti pojedinca", rekla je psihoterapeutkinja Heidi McBrain za portal Mindbodygreen.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Jedini je pravilan način proživjeti prekid tako da se skroz prepustimo emocijama i prođemo kroz svu bolu koju trebamo osjetiti. Prvi je korak zacjeljivanja slomljenog srca hvatanje u koštac s boli, shvaćajući što smo izgubili. "Iako zvuči kao klišej, vrijeme zaista liječi rane", rekla je McBrain. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
riješimo dilemu

Može li se vazelin koristiti kao lubrikant za seks?

Više s weba