osam točaka

Komunikacija u vezi: kako riješiti probleme bez svađe

Image
Foto: Thinkstock

Velike svađe uglavnom nastaju zbog sitnica koje se ne uspiju raspraviti u početku. Ne dopustite da vam gluposti unište odnos već naučite kvalitetno komunicirati

5.4.2017. u 14:14/ Marijana Markelić

Temelj svake dobre veze je komunikacija i ako je nema, kad - tad će odnos doći do kraja. Nije bezveze kada netko kaže: "S njim/njom mogu razgovarati". U tome se krije gotovo sve što nam treba da bi s nekim bili u kvalitetnom odnosu.

Moći reći što osjećamo, čega se bojimo ili što nam smeta kod te druge osobe, a da ne govorimo "zidu" ili da se razgovor svaki put ne pretvori u sukob - pravo je bogatstvo.

Dobra je vijest da se može naučiti izbjeći sukob, a ipak reći što želimo. Odnosi se grade, a njihovi temelji su u dobroj komunikaciji.

Stoga, naučimo ponešto o kvalitetnoj komunikaciji u vezi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Osigurajte vrijeme za razgovor

Nemojte partnera prekidati u poslu ili vući za rukav dok se sprema izići iz stana. Ako želite s njim razgovarati o nečemu što vam je važno, pronađite dobar trenutak - možda je to večera ili šetnja. 

2. Kako početi razgovor

Nikako ne napadajte osobu s kojom razgovarate. Ako vam nešto kod nje smeta, naučite to reći na nenametljiv i neosuđujući način jer ćete tako spriječiti da se ta osoba krene braniti te ćete osigurati plodno tlo za daljnji razgovor.  

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Primjerice: "Ti nikada ne čistiš stan. Sve ja moram" - nije nikako dobar početak razgovora. Bolji bi bio: "Teško mi je samoj držati stan urednim. Puno bi mi značilo kada bi mi ponekad pomogao". 

3. Ne budite zlopamtilo i ne širite temu

U konstruktivnom razgovoru važno je držati se teme koja vas "žulja". Ako je sada to čišćenje stana, nemojte prelaziti na nešto što se dogodilo prije par mjeseci ili čak i ranije ili pak na nešto što nema veze s vašom temom. Time samo napadate partnera i potencirate sukob, a ne komunikaciju u vezi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Držite se istine

Ako vaš partner baš nikada nije iznio smeće, oprao suđe ili nešto treće, možete reći "nikada". Ali to je rijetko slučaj. Stoga ne počinjite raspravu s: "Ti nikada...".

5. Gledajte u oči osobu s kojom pričate

Važno je dati do znanja sugovorniku da vam je važan i da želite pridonijeti vašem odonosu. 

6. Slušajte

Sigurno i vaš partner ima što za reći. Slušajte ga.

7. Ako ste stvarno bijesni

U ovom slučaju ni ne započinjite razgovor. Pričekajte dok se ne ohladite pa bilo to i dva dana. Tada hladne glave pristupite problemu, ako on uopće još postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Ne zaboravite da je važno razgovarati

Ne gurajte probleme pod tepih. Tamo se samo gomilaju. Naučite kvalitetno razgovarati pa i posvađati se ponekad. Sve je to za ljude. 

Pomoću ovih osam točaka izgradit ćete kvalitetnu komunikaciju u vašoj vezi i produbiti odnos s vašim partnerom

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nemojte se ustručavati

Ovo su erotska pomagala koja će zauvijek promijeniti vaš seksualni život

Više s weba