žene pune nade

Kontracepcijska pilula za muškarce: koliko teško će se dečki priviknuti na ovakve metode?

7.10.2015. u 22:49/ Lada Marinović

Izuzevši kondom, kontracepcija se već tradicionalno, gotovo desetljećima smatra kao uglavnom žensko pitanje i ženska obaveza. No, sada iz japanske Osake stiže i prvi nagovještaj kontracepcijske tablete za muškarce

Kontracepcijska pilula za muškarce mogla bi izvući osmijeh na lica mnogih žena. 

"Bilo bi dobro da je jedno vrijeme uzima žena, a drugo vrijeme muškarac jer hormoni i štete tijelu tako da bi se onda malo žene rasteretile", smatra Marina iz Zagreba.

Ipak, od ideje do realizacije je dug put. 

"Postoje neka istraživanja o pilulama koje bi muškarci mogli uzimati, također se spominju i gelovi koji bi se mogli uštrcavati u vaz deferansu muških genitalija", otkriva Romana Dmitrović, specijalistica ginekologije. 

Ali za sada još ništa. Muška mišljenja oko oralne kontracepcije su podijeljena. Neki će reći kako nemaju ništa protiv, dok će neki tu pomisao s gnušanjem odbiti. 

Uvesti ovakvu naviku muškarcima neće biti lagan posao, smatra psiholog Ivan Modrušan. 

"Mlađi dečki će možda biti zainteresirani za jednostavan način zaštite, ako su seksualno aktivni i znatiželjni pa im se čini da je bolje da sami vode računa", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u krajnjem slučaju, tu su i operativni zahvati. Ali vazektomija muškaraca čini se puno bezbolnija od sterilizacije žene. 

"To je ipak ozbiljna operacija gdje mogu biti čak i smrtonosni ishodi. Dok muškarci kod vazektomije mogu uz lokalnu anesteziju podvezati defernes i za pet minuta dolazi do sterilizacije koja nakon tri mjeseca postane trajna", objasnila je Dmitrović. 

Hrabriji se možda odluče za drastične metode. Za sve ostale ostaje dobri stari prezervativ. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Koji vam je najdraži?

Orgazam kod žena nema granica: vrste orgazama koje žene mogu doživjeti

Više s weba