teretana ili dragi?

Možemo li računati seks kao tjelovježbu pa preskočiti trening ako smo vodili ljubav?

Image
Foto: Pexels

Vjerojatno ste se barem jednom upitali, onako znojni i izmoreni nakon dobrog seksa: 'Jesam li izgubila usput i koju kaloriju?'

20.5.2019. u 12:29/ Život i stil

S pravom ste se upitali jer zašto čovjek ne bi spojio ugodno s korisnim?

Landmarkova studija provedena davnih 60-ih pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa povisuje krvni tlak, kapacitet pluća i broj otkucaja scra - isto što se događa i kod vježbanja. Ista studija ponovljena je nedavno, no korišteni su puno sofisticiraniji alati i metode. Moderna studija potvrdila je rezultate one iz 60-ih.

Zabilježila je značajno povećanje markera fizičkog stresa, kao što su broj otkucaja srca i krvni tlak. Uspoređujući to s onime što se događa u tijelu tijekom treninga, pokazalo se da seksualna aktivnost izaziva umjerenu razinu fizičkog stresa - do 75 posto. 

Kanadska studija koja je provedena na heteroseksualnim parovima, pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa ptorši kalorija koliko i za vrijeme žustrog hodanja. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Stoga, bismo li mogli reći da je seks određena vrsta tjelovježbe? - I da i ne - ovisno o tome kako definiramo tjelovježbu.  Ako smatramo da vježbanje treba promijeniti ljudsku fiziologiju dugoročno na bolje, onda seks nije tjelovježba jer, za većinu nas, ne traje dovoljno dugo i ne događa se dovoljno često da bi imao takav učinak.

No, ako nam je tjhelovježba vid rekreacije od kojeg ne očekujemo neki veliki utjecaj na organizam, već majicu mokru od znoja i dobar osjećaj nakon rekreacije, onda seks može biti i tjelovježba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost za kraj i korisna informacija za sportaše: Istraživanja nisu potvrdila negativan utjecaj na sportske rezultate, odnosno karantene pred natjecanja nisu potrebne. Opustite se i uživajte.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osim infekcija i raka

Pokušavate prestati pušiti? Evo još jedan razlog zašto biste trebale što prije i ima veze s vaginom

Više s weba