brinite o sebi

Možemo li se zaista razboljeti od loše ljubavne veze?

Image
Foto: Thinkstock

Krize u ljubavnoj vezi nisu nimalo ugodne, ali nisu ni neuobičajene. No, treba biti oprezan je loš emotivan odnos može uzrokovati bolesti

2.10.2018. u 13:30/ Život i stil

"Ako se veza ne razvija dobro, a s time se ne želite suočiti razvit ćete anksioznost, probleme sa spavanjem, depresiju i uništiti si samopouzdanje", objašnjava psihologinja Susan Bartell. 

Ako ste u nestabilnoj vezi u kojoj jedna osoba ne prepoznaje potrebe one druge, počet ćete sumnjati u sebe i konstantno brinuti činite li nešto pogrešno. Općenito, mogli bismo reći da veza narušava mentalno zdravlje ukoliko se u njoj više osjećate negativno, nego pozitivno i ne osjećate da vas ispunjava. 

"Ako se često osjećate depresivno, ako puno plačete, izbjegavate partnera ili radite vrlo predano na tome da shvatite što je dobro za vašu vezu - sve su to znakovi da taj ljubavni odnos ugrožava vaše mentalno zdravlje", objašnjava dr. Bartell te dodaje kako nerijetko viđa osobe u 20-ima i 30-ima u vezama u kojima su potlačeni, najčešće zato jer su ranjivi. 

Ako ste u vezi koja narušava vaše psihičko zdravlje, morate djelovati. "Osobi s kojom ste u vezi morate što prije reći što vas muči. Ako ta osoba prolazi kroz teško razdoblje - primjericegubitak posla ili člana obitelji, pričekajte dok se situacija ne smiri, no nikako više od nekoliko tjedana. Morate jasno iskomunicirati što vas muči", objašnjava Dr. Bartell.

"Ako se zbog svog partnera osjećate loše većinu vremena, ako je on prema vama jako kritičan, vrijeđa vas i ponižava, to se zove emocionalno zlostavljanje", upozorava dr. Bartell.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kraj ljubavi

Otkrivene godine u kojima je najveća mogućnost za rastavu braka

Više s weba