muška zaštita

Muški kontracepcijski gel sve je bliže izlasku na tržište?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Iako su kondomi do sada bili jedini način zaštite koju su prakticirali muškarci, gel i pilule znanstvenici proučavaju već dulje vrijeme

6.4.2019. u 15:56/ Život i stil

Ideja o postojanju muške kontracepcijske pilule možda izgleda kao daleka fikcija, no baš i nije tako. Već pola stoljeća, znanstvenici proučavaju različite hormonalne lijekove baš s ciljem pronalaska kontracepcije za muškarce, no za sada i dalje ništa nije stiglo na tržište.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Proizvođači lijekova očito nisu zainteresirani za njih, a vjerojatno nisu ni sami muškarci. No, zašto je to uopće tako i zašto se muška pilula nikada nije "stvorila"?

Pilula kombinira hormone estrogen i progestin te može spriječiti trudnoću kod žena. Prvi su je put odobrili 1960. godine te je taj pothvat bio revolucionarniji nego što je itko mogao zamisliti. No, samim time su i žene preuzele teret kontracepcijske zaštite na svoja leđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedena istraživanja radila su testiranja na više vrsta muške kontracepcije - pilule i gel. Pilule su prošle test sigurnosti korištenja, ali su i dalje u ranoj fazi razvoja. 

Gel sadrži kombinaciju hormona progestina i testosterona, a on ne samo da je prošao testove sigurnosti, već su u tijeku i testovi parova koji će ga pokušati koristiti kao kontracepcijsko sredstvo. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

On bi fizički zaustavljao spermije u području sjemenovoda, a za razliku od operativnog zahvata, njegovo bi djelovanje bilo reverzibilno. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
vrijeme mirovanja

Što se događa s vaginom nakon dugog perioda bez seksa?

Više s weba