i to postoji

Pati li i vaš dragi? Neobična bolest koja pogađa samo muškarce, a izaziva je orgazam

Image

seks ljubav parovi

Foto: Thinkstock

Jeste li znali da vaš dragi nakon ejakulacije može i do tjedan dana biti bolestan pa čak i otežano govoriti?

12.12.2017. u 12:45/ Život i stil

Muškarci mogu biti alergični na svoju spermu - nakon orgazma javljaju im se simptomi slični gripi - jak umor, curenje iz nosa, svrbež očiju, temperatura. Kod nekih se čak javlja i nemogućnost razgovjetnog govora, čitanja i zbunjenost. Što je još bizarnije, ovi simptomi mogu potrajati i do tjedan dana.

Ovo stanje po prvi put je opisano 2002. u Nizozemskoj, u članku Sexual Medicine Reviews te je nazvano POIS, odnosno sindrom postorgazmičke bolesti. Prije toga zvali su ga "sjemena gripa".

Znanstvenici su proučavali 45-oricu muškaraca kod kojih su uočeni spomenuti simptomi. Pokazalo se da simtoma nije dok bi masturbirali bez ejakulacije, no čim bi do nje došlo pojavili bi se i to u roku od par minuta.

"Ovi rezultati pokazuju kako vjerojatno nije riječ o psihološkom uzroku, nego autoalergijskoj reakciji na sjeme", tvrdi profesor seksualne psihofarmakologije Marcel Waldinger u spomenutom članku. 

Postoje dvije vrste sindroma, prvi se javlja nakon prve ejakulacije, a drugi se razvija tijekom života i pojavljuje se nakon svakog orgazma, odnosno ejakulacije.

Postoji i lijek za ublažavanje simptoma POIS-a, a riječ je o uobičajenom liječenju alergija, u ovom slučaju injekcijama koje sadrže sjeme muškarca alergičnog na svoju spermu. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
super zabavni kviz

Hrvati odgovaraju: koliko je seksa za njih dovoljno, a koliko u prosjeku traje seksualni odnos?

Više s weba