razlog za brigu?

Nuspojava najpopularnije dijete: Keto loše utječe na vaginu?

Image
Foto: Pexels

Mnoge žene koje su na Keto dijeti žale se zbog neugodnog mirisa i i svrbeža u području vagine

20.3.2019. u 8:07/ Život i stil

Iako odlično skida kilograme, zbog čega je najpopularnija dijeta na svijetu, Keto način prehrane ima neugodne nuspojave, a jedna od njih se odnosi na vaginalno područje. 

Mnoge žene koje su na Keto dijeti potražile su pomoć ginekologa zbog neugodnog mirisa i svrbeža u području vagine. 

Ginekologinja dr. Sumayya Ebrahim objašnjava zbog čega za vrijeme Keto dijete dolazi do ovih neugodnih nuspojava i otkriva jesu li one opasne za zdravlje.

"Kada promijenimo prehranu može doći do promjene mirisa u vaginalnom području. Promjena prehrane uzrokuje disbalans u flori vagine i remeti pH", objašnjava Ebrahim. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Svaka promjena može izazvati promjenu u vaginalnom području: ako provodite post, ako ste nedavno bili na antibioticima ili ako ste u vrlo stresnom životnom periodu  - svi ti čimbenici utječu na vaginalnu floru. Budući da vagina nije izolirano područje, već dio cjeline, kada je ona dobro, dobro je i cijelo tijelo", objašnjava liječnica.

Keto dijeta nije razlog za brigu i ne može našteti vaginalnom zdravlju ili biti uzrok neplodnosti, umiruje Ebrahim. "Svaku osobu treba promatrati individualno.... Keto dijeta nije jedini uzrok neugodnog mirisa i svrbeža, to svi znamo. No, može biti. Uvijek treba provjeriti kod ginekologa", kaže Ebrahim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je problem narušen pH vagine, sve što trebate su vaginalni probiotici - u gelu ili vaginaleti, čime se pH vraća u normalu. Ili, možete samo dovoljno dugo čekati da se vaše tijelo izbalansira", kaže Ebrahim.

Keto je kratica od ketogena, a podrazumijeva način prehrane u kojem smo ugljikohidrate sveli na minimum zbog čega organizam mora za energijom posezati u zalihe masti, što za posljedicu ima mršavljenje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

Više s weba

Pročitajte još

Image
zabava u krevetu

Koliko je opasan analni seks? Objašnjava ginekologinja

Više s weba