neinformirani i neobrazovani

Porazna statistika: mladi ne koriste kontracepciju, smatraju kako se neželjena trudnoća događa 'nekom drugom'

Image

Sve što vam treba je partner željan seksa, malo privatnosti i naravno kondom ukoliko ne radite na bebi. Začinite si svakodnevicu usputnim seksom

Foto: Thinkstock

Kako bi seks i seksualna edukacija trebali prestati biti tabu tema u društvu, govori i najnovije istraživanje Durexsa koje je šokiralo podacima zašto mladi ne prakticiraju sigurne seksualne odnose

15.4.2016. u 17:45/ Vijesti.hr

Najnovije istraživanje Durexa o seksualnosti mladih iznjedrilo je niz šokantnih rezultata. Naime, analiza, koja se dvije godine provodila anketama i intervjuima s mladima u dobi od 16 do 24 godine, pokazala je kako su djevojke i mladići neinformirani i neobrazovani o spolno prenosivim bolestima i zaštiti od neželjene trudnoće. 

Mnogi mladi ne brinu o posljedicama nesigurnog seksa jer se vode 'to se meni neće dogoditi' uzrečicom. Istraživači upozoravaju kako su mladi pretjerano samouvjereni te je među njima rasprostranjena 'kultura nepobjedivosti', zbog koje smatraju kako se neželjena trudnoća i spolne bolesti 'događaju nekom drugom'. Zbog toga su iznimno rizična skupina. 

Prema rezultatima istraživanja, čak 40 posto seksualno aktivnih mladih ljudi imali su nezaštićeni spolni odnos s više od jedne osobe, a 61 posto se složilo kako obično ne misle o kondomima dok im ne zatrebaju.

Samo 14 posto ispitanih strahuje da ne 'skupi' spolno prenosivu bolest, dok njih manje od četvrtine brine o neželjenoj trudnoći. Gotovo polovina ispitanih ne vjeruje kako je moguće da se zaraze HIV virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobivši ove porazne rezultate, Durex je lansirao niz videa na svojim internetskim stranicama kako bi informirao i educirao mlade. Između ostalog, istaknuli su kako klamidiju brojni imaju, a da ni ne znaju, kao što su i 'protresli' stereotipe kod oba spola. 

"Mlade djevojke kažu kako znaju da bi trebale inzistirati na korištenju kondoma svaki put, no u stvarnosti je to drugačije, kondomi se ne koriste iz raznih razloga. Jedan uobičajen razlog koji smo čuli jest briga da će, ukoliko inzistiraju na kondomu, ubiti raspoloženje ili odbiti partnera. Strah od odbijanja ili ubijanja raspoloženja ključna je prepreka za mnoge mlade djevojke, ali otkrili smo da ovo većinom uopće nije slučaj. Zapravo je istina potpuno suprotna", rekao je Mark Pearson, Durexov regionalni brand direktor.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Istraživanje je pokazalo kako ček 79 posto mladih muškaraca misli da je seksi kada djevojke inzistiraju na korištenju kontracepcije.

Osim toga, kampanjom se želi ukazati na to da je seks odgovornost i žena i muškaraca te briga o kontracepciji ne smije biti svaljena na ženu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
vrijeme mirovanja

Što se događa s vaginom nakon dugog perioda bez seksa?

Više s weba