Sve je povezano

Problem sa spavanjem koji može uništiti vaš seksualni život - čak i dovesti do razvoda

Image
Foto: Thinkstock

Problem koji može imati negativni učinak na kvalitetu sna i pojaviti se stotinama puta tijekom jedne noći, a da ni ne znate

20.10.2017. u 11:10/ Život i stil

Spavanje je vjerojatno najvažniji dio dana. Ne samo da pomaže vratiti i održavati naše imunološke, mišićne i živčane sustave, već čuva našu mentalnu 'izvedbu', raspoloženje, pamćenje, pa čak i seksualno zdravlje.

S previše poticajnim strogim dnevnim aktivnostima, lošim životnim odabirima, rokovima i našom opsjednutosti tehnologijom, čini se da je sve teže i teže odspavati osam sati. No, osim okolišnih čimbenika, postoji niz medicinskih stanja koja mogu utjecati na naš san. Najčešći? Opstruktivna apneja u snu.

Opstruktivna apneja u snu uključuje ponovljene epizode djelomičnog ili potpunog začepljenja gornjeg dišnog puta koji traju 10 sekundi ili duže. Kao rezultat toga, razina kisika u krvi pada. To uzrokuje da se probudite, često nesvjesno, tako da se disanje može vratiti u normalu.

Ovi prekidi mogu imati duboki negativni učinak na kvalitetu sna i mogu se pojaviti stotinama puta tijekom jedne noći. Često, nemate pojma da se to uopće događa.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Najčešća obilježja? Hrkanje i škripanje zubima. Slično tome, ljudi koji pate od apneje u snu također imaju veću vjerojatnost da će biti umorni i pod stresom, što također može rezultirati lošim izborom prehrane kako bi osigurali kratkoročni udar energije. I tako u krug. 

Iako hrkanje ne zvuči kao veliki problem, ipak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Apneja za vrijeme spavanja ostavlja vas više podložnim moždanim udarima, srčanim udarima, visokim krvnim tlakom, dijabetesom tipa 2, pretilosti, depresiji, anksioznosti, prometnim nesrećama i lošim učincima na poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako apneja utječe na vaš seksualni život?

Osim povećanja rizika od niza ozbiljnih medicinskih stanja, apneja u snu također može imati značajan utjecaj na seksualno zdravlje. Pokazano je da uzrokuje gubitak libida kod žena i erektilnu disfunkciju kod muškaraca. Uz dobru kvalitetu sna, testosteron se obično proizvodi u izobilju i time se održava seksualno zdravlje. Međutim, s apnejom u snu, hormonska razina padne i može doći do seksualne disfunkcije.

Štoviše, hrkanje je jedan od vodećih uzroka razvoda. Stalni prekid sna može uzrokovati pretjerani napor i bezvoljnost da se bavite odnosima s partnerom (u svim oblicima) zbog nedostatka odmora. Studija Sveučilišta u Kaliforniji otkrila je da nas loše spavanje može učiniti sebičnijima i usredotočenima se na vlastite potrebe, a ne na potrebe naših partnera. 

Kako riješiti taj problem?

Apneja u snu može biti blaga, umjerena ili teška. Ako imate blaži oblik - male promjene u načinu života mogle bi biti dovoljne.  Gubitak težine, izbjegavanje pušenja i alkohola te podešavanje položaja spavanja mogu biti odgovor. Također se može propisati udlaga (koja drži donju čeljust i jezik prema naprijed i otvara dišni put). Kao posljednja linija liječenja, možda će operacija biti neophodna.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nikad nije aksno :)

Ovo je dob u kojoj žene i muškarci najviše uživaju u seksu - i možda će vas iznenaditi

Više s weba