isprobali su je

Seks više neće biti isti: korak smo bliže muškoj kontracepcijskoj piluli

Image
Foto: Pexels

Gotovo 60 godina od otkrića antibaby pilula za žene, stiže i kontracepcijska pilula za muškarce

26.3.2019. u 12:16/ Život i stil

 Rezultati nedavno provedenog istraživanja na Sveučilištu Washington i u laboratoriju LA Bio Medu pokazali su da smo korak bliže muškoj oralnoj kontracepciji.

U istraživanju su sudjelovala 40-orica zdravih muškaraca. Desetorica su dobila placebo, dok su ostala 30-orica muškaraca 28 dana uzimala lijek 11-beta-MNTDC, odnosno kontraceptiv. Dio ih je pio dozu od 200 grama, a dio od 400, uz objed.

Spomenuti lijek sadrži vrstu progesterona koja blokira hormone LH i FSH zadužene za stvaranje sperme te androgen koji nadomješta nedostatak testosterona i balasnira muške hormone. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"S obzirom da smo lijekom obustavili stvaranje testosterona u testisima, morali smo nekako osigurati da se ostale kemijske reakcije u tijelu odvijaju neometano te da muškarac i dalje ostane muškarac.

Zbog toga je tu androgen. Zahvaljujući njemu muškarac će i dalje, bez obzra na estrogen koji neutralizira testosteron, imati sva muška obilježja - dubok glas, dlakave ruke i prsa, kosu, tjelesnu masu i spolni nagon", objašnjava voditelj studije Stephanie Page. No, lijek treba usavršiti jer je testiranje na muškarcima pokazalo da ipak ima nuspojave. 

Nakon 28 dana uzimanja kontracepcijskih pilula, rezultati su bili ovakvi: svi su ispitanici imali jednako aktivan seksualni život kao i kad nisu uzimali kontraceptiv, četvorica su prijavila glavobolje, umor i pojavu akni, petorica blago smanjen libido i dvojica blagu erektilnu disfunkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
delikatne stvari

Pitali smo terapeutkinju gdje su granice u seksu i kako ih postaviti?

Više s weba