još jedan poticaj za akciju

Spasonosna ejakulacija: seksom se smanjuje rizik od raka prostate

Image

Vođenje ljubavi nema granica kada govorimo o pozama. Koliko je parova toliko je i načina, no evo nekoliko intimnih poza koje će vam zajamčiti veću bliskost s partnerom.

Foto: Thinkstockphotos

Rak prostate čini 15 svih vrsta karcinoma diljem svijeta. Čimbenici rizika, poput dobi, rase i genetike ne mogu se promijeniti, ali promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik

25.4.2016. u 9:55/ Hina

Kod muškaraca koji češće ejakuliraju rizik od razvoja raka prostate je manji, tvrde američki stručnjaci.

Image
bacite se u akciju

Donosimo deset razloga zašto je seks dobar za vaše zdravlje

Image
bacite se u akciju

Donosimo deset razloga zašto je seks dobar za vaše zdravlje

Znanstvenici su za potrebe istraživanja pratili 32 tisuće muškaraca od 1992. do 2010. U tom razdoblju gotovo 4000 ih je oboljelo od raka prostate. Muškarci su na početku studije bili u dvadesetim, a na kraju u četrdesetim godinama života.

Ustanovljeno je da muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno u dvadesetim godinama imaju 19 posto manje šanse da će im biti dijagnosticiran rak prostate, u usporedbi s onima koji mjesečno nisu ejakulirali više od sedam puta.

Kod muškaraca koji su češće ejakulirali u četrdestima vjerojatnost za razvoj raka bila je 22 posto manja.

"Iako naše rezultate treba potvrditi studijama o potencijalnim biološkim mehanizmima koji su u podlozi naših promatranja, rezultati našeg istraživanja upućuju na to da su frekvencija ejakulacije i siguran seks u odrasloj dobi korisna strategija za smanjenje rizika od raka prostate", rekla je Reutersu vodeća autorica studije Jennifer Rider iz Škole za javno zdravlje u Bostonu.

Rak prostate čini 15 svih vrsta karcinoma diljem svijeta, napisali su znanstvenici u časopisu European Urology. Čimbenici rizika, poput dobi, rase i genetike ne mogu se promijeniti, ali promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik.

Jedno od ograničenja ove studije je u činjenici da ovisi o tome jesu li muškarci iskreno i točno vodili statistiku o broju ejakulacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u istraživanju su većinom sudjelovali bijeli muškarci pa bi rezultati mogli biti drugačiji u raznolikijoj populaciji.

Autori napominju i da je pozitivan učinak česte ejakulacije zabilježen samo kod nekih vrsta raka prostate. No znanstvenici koji nisu sudjelovali u studiji pozivaju na oprez. Prerano je da se izvode zaključci o vrijednosti seksualnog života kao oruđa za prevenciju raka, rekla je Siobhan Sutcliffe, onkologinja s medicinskog fakulteta u St. Louisu.

"Seksualni život može imati i negativnih posljedica, poput spolno prenosivih bolesti", rekla je.

"Da je učestalost ejakulacije važan faktor u razvoju raka prostate, očekivali bismo da pronađemo tu vezu kod svih vrsta raka prostate, a ne samo kod nekih", rekao je urolog Behfar Ehdaie iz Sloan Kettering centra za rak u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
rasla i zbog inflacije

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od 1534 eura

Više s weba

Pročitajte još

Image
Znate li gdje je?

G-točka kod muškaraca skrivena je od pogleda, a stimulacijom se dolazi do višestrukih orgazama

Više s weba