vrijeme mirovanja

Što se događa s vaginom nakon dugog perioda bez seksa?

Image
Foto: Pexels

Postoji urbani mit da će se vagina zatvoriti ili stvoriti novi himen ako neko vrijeme nema seksa, ali sve se svodi na hormone

30.7.2019. u 16:00/ Život i stil

Seks može umanjiti stres, olakšati spavanje i poboljšati zdravlje srca. Uzevši u obzir ove nevjerojatne prednosti, što se stvarno događa s vašim tijelom kada nema seksa u vašem životu? 

Ginekologinja Christine Greves za Health objasnila je što se događa s vašom vaginom tijekom razdoblja bez seksa.

Neće se 'zatvoriti'

"Postoji urbani mit da će se vagina zatvoriti ili stvoriti novi himen ako neko vrijeme nema seksa, ali sve se svodi na hormone. Čak i kada nema seksa, vaše tijelo i dalje proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni održavaju vaginale stjenke otvorenima i fleksibilnima", kaže dr. Greves. Baš kao što losion umiruje suhe ruke zimi, estrogen pomaže vlaženju i održavanju vaginalnih nabora koji omogućuju širenje vagine tijekom seksa.

Ipak, moguće je da se vaginalni otvor smanji, ali to se događa nakon menopauze i nakon dugog perioda bez seksa. "S vremenom, žene u postmenopauzi imaju smanjenu opskrbu estrogenom mogu primijetiti da promjer vagine postaje manji ako se ne upuštaju u odnos. Ali prema mom kliničkom iskustvu to se obično događa nakon otprilike pet ili više godina bez seksa", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

seks, parovi

Foto: Thinkstock
Image

seks, parovi

Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Smanjeni libido

Dr. Greves dalje objašnjava da ako dugo niste imali seksualne odnose, vaša rodnica može biti manje vlažna. Samo po sebi to nije problem, ali može biti neugodno. Liječnica predlaže masturbaciju kao rješenje. 

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Prema dr. Greves, moguće je da će vam se libido malo spustiti tijekom razdoblja apstinencije. Ako nemate odnose, vjerojatno se ne osjećate toliko seksualno kao kada imate redoviti seks, a to može imati utjecaj na vaš seksualni nagon. Dobra vijest je da nakon što se vratite u igru, vjerojatno ćete se početi osjećati seksi, što će potaknuti porast vašeg libida.

Nakon duljeg perioda bez seksa „možda će trebati više vremena da vagina postane dovoljno vlažna ili da se tkivo u potpunosti opusti", kaže dr. Greves. Kada imate redovit seks, vagina se automatski uključuje u modus uzbuđenja. Međutim, ako napravite veliku stanku i potrebno je više vremena kako bi došlo do uzbuđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
godine i volja

Žene ipak najviše obožavaju seks u ovom životnom razdoblju

Više s weba