'medicinski fenomen'

Što zapravo uzrokuje noćne erekcije?

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Postoji mnogo mitova i narodnih mudrosti koje sugeriraju da jutarnje erekcije uzrokuju seksualni snovi koji se pojavljuju tijekom noći, međutim stručnjaci se ne slažu.

2.7.2016. u 10:29/ krenizdravo.hr

Rani su jutarnji sati i upravo vas je (opet) probudila erekcija vašeg partnera. Ovaj fenomen, poznat i kao noćna erekcija, zapravo je toliko čest da postoji i medicinski naziv za njega – noćna otečenost penisa.

Iako ovaj “medicinski fenomen” najčešće primjećujete u rane jutarnje sate, erekcije se mogu pojaviti između tri i pet puta tijekom jedne noći. Najčešće se to događa kod adolescenata i mladih muškaraca budući da su u toj životnoj dobi hormoni, koji su povezani s frekvencijom pojavljivanja erekcije, na svom vrhuncu. Kako muškarci stare noćne erekcije se smanjuju budući da se razine testosterona i seksualne funkcije s vremenom smanjuju.

Što uzrokuje noćne erekcije?

Iako vas erekcije možda neće buditi svakog dana do kraja života, sigurno se pitate zašto se uopće pojavljuju? Postoji mnogo mitova i narodnih mudrosti koje sugeriraju da jutarnje erekcije uzrokuju seksualni snovi koji se pojavljuju tijekom noći, međutim stručnjaci se ne slažu. Znanstvenici su primijetili da se spontane erekcije pojavljuju i kod muških fetusa koji se još uvijek nalaze u maternici. Jedna teorija kaže da se noćne erekcije događaju spontano kako bi svježa krv napunila tkivo penisa kisikom. Druga teorija kaže da noćne erekcije sprječavaju muškarce da mokre u krevet. Seksolozi noćne erekcije uglavnom pripisuju porastu hormona te se uglavnom pretpostavlja da oni mogu izazvati snove i da zbog toga muškarci mogu primijetiti kako im je penis postao osjetljiv za vrijeme spavanja.

Više pročitajte na portalu Kreni zdravo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
popravite stanje u krevetu

Otkrivamo zašto je gledanje porno filmova s partnerom dobro za vašu vezu

Više s weba