ima rješenja

Stvari o kojima se ne priča: svaka deseta žena ima bolan spolni odnos

Image
Foto: Thinkstock

Liječnici im mogu ponuditi pomoć, ali im se žene rijetko obraćaju jer je dispareunija još uvijek tabu

26.1.2017. u 8:19/ Hina

Gotovo deset posto Britanki ima bolan spolni odnos, objavio je BBC na temelju opsežnog istraživanja.

Image
Što više, to bolje

5 iznenađujućih dobrobiti seksa za koje možda niste znali

Image
Što više, to bolje

5 iznenađujućih dobrobiti seksa za koje možda niste znali

Istraživanje provedeno na gotovo 7000 seksualno aktivnih žena u dobi od 16 do 74 godine, objavljeno u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology, upućuje na to da taj medicinski problem, stručnoga naziva dispareunija, nije rijedak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je ipak u žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slijedi ih dobna skupina od 16 do 24. Liječnici im mogu ponuditi pomoć, ali im se žene rijetko obraćaju jer je dispareunija još uvijek tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana s drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suhoće, tjeskobe i izostanka uživanja u seksu. Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan snošaj, a to može biti složeno za liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je provela Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u suradnji s drugim zdravstvenim ustanovama. Gotovo trećina žena koje povremeno ili stalno pate od dispareunije nezadovoljno je svojim seksualnim životom.

Glavna autorica studije dr. Kirstin Mitchell kazala je da iza bolnog seksa može stajati širok raspon razloga. "Kod mladih žena, koje tek počinju sa seksualnim životom moguće je da se ne osjećaju ugodno", kazala je.

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

Medicinski razlozi za dispareuniju mogu biti seksualno prenosive upale, endometrioza i fibroidi. Žene u dobi oko menopauze mogu imati bolan seks zbog vaginalne suhoće.

Dr. Mitchell kaže da treba nadvladti osjećaj stida i obratiti se liječniku kada se pojavi problem bolnoga spolnog odnosa jer pomoći ima, bilo da je uzrok medicinski ili emocionalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Više s weba

Pročitajte još

Image
tijelo je čudo

Znate li koliko je duboka vagina i koje još tajne krije žensko krilo?

Više s weba