Tko se svađa....

Psiholozi potvrđuju: parovi koji se svađaju, više se vole

Image
Foto: Thinkstock

Svađa je sastavnica dobrog odnosa. Naučite razlikovati dobru od loše svađe i postavite se zaštitnički prema osobi umjesto da ju dočekate 'na nož'

22.11.2017. u 8:00/ Mirela Matejka

Najčešće se svađamo s ljudima koje volimo. To je zato jer, kažu stručnjaci,nam je stalo do toga kako se druga osoba ponaša, s njom provodimo najviše vremena i ponašanje te osobe izravno utječe i na naš život.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci pokazuje da su argumentirane raspraveključne za dugoročan odnos. Kako se problemi ne bi još više nagomilali, potrebno ih je srezati u korijenu. Ponekad druga osoba nije svjesna toga što nam smeta, ne primjećuje svoje propuste ili se ne obazire jer joj nismo jasno dali do znanja što nas to smeta. Parovi koji se svađaju s ciljem poboljšanja odnosa, bez podijeljenih uloga žrtve i agresora, imaju velike šanse ostati skupa cijeloga života.

Oni koji su previše dominantni, čija riječ prevladava i koji žele da ih se sluša bez da čuju drugu stranu priče, budu ostavljeni i osuđeni na neriješene odnose.  44 posto ljudi u braku vjeruje da, ako se svađaju jednom tjedno ili češće, održavaju komunikaciju i otvoreni su jedno prema drugom. Oni osjećaju potrebu iznošenja problema, nedoumica i strahova koje će bez napada iznjeti svom partneru kako bi on vidio tuđe želje i shvatio drugačije razmišljanje.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Dokazano je da, ukoliko smo od neke osobe odustali, mislimo da nema smisla truditi se i interes je nestao, te se više ni nećemo svađati. Zato je svađa pokazatelj žudnje i simpatije prema drugoj osobi. Ako ste u položaju da nemate pravo glasa, drugoj osobi nije bitno kako ćete se nakon svađe osjećati i ne želi saslušati nikoga osim sebe, misleći kako njegovu/njenu riječ morate smatrati zakonom, odstupite iz života te osobe jer vas nije vrijedna. Ukoliko je osoba ljuta, a ne želi vam reći zbog čega, imate je pravo pitati. Otvoreni "računi" ključ su normalne rasprave i nastavka partnerskog života koji bi nakon svađe trebao biti bolji.

Psiholozi razlikuju dobru od loše svađe. Dobra svađa otvorit će vam vidike, naučit će vas uzornijem postupanju prema partneru, dovest će vas do pozitivnog ishoda za oboje. Loša svađa rezultira mržnjom, vrijeđanjem, obasipanjem neugodnim riječima i osjećajem tjeskobe, nezadovoljstva. Ako se postavimo na krivi način, tumačeći kako je sam partner umjesto postupaka koje je učinio kriv za vaš osjećaj bijesa, to će ga dovesti do depresije i sumnje da ga zapravo nimalo ne poštujete niti ne mislite zadržati u svom životu. Takav nastup izgledat će kao konačno odbijanje bez želje da se problemi rasčlane na manje "kockice". 

Smirite tenzije i "ohladite" prije nego izreagirate. Ukoliko ste temperamentna osoba i planete u trenu, morate prepoznati pravu situaciju u kojoj ćete osobi priopćiti problem. Pripazite na rječnik, imajte na umu da sve što izgovorite, druga osoba može dugoročno pamtiti. Nervozno lamatanje rukama, lupanje šakom o stol i kolutanje očima samo će vam odmoći da svađa rezultira željenim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Svađom ponekad parovi unose žar u svoju vezu i čine ju zanimljivijom. Spominanje prošlih svađa koje su već riješene neće biti dobar potez. Fokusirajte se na sadašnjost i glavni problem zbog kojeg ste započeli svađu. Poštovanje je najjači izraz ljubavi kada zaljubljenost splasne. Stoga beskrajno poštujte drugu osobu, imajte dovoljno empatije i stavite se u njezinu kožu. Takav primjer ponašanja biti će uzor osobi s kojom se svađate. Kada ona drugi put bude htjela nešto rješavati, sjetit će se vašeg obzirnog pristupa i automatski će sniziti ton. Ako se uspostavi da ste bili u krivu, priznajte, ispričajte se, popustite. Neka vaš ponos ne bude previsok jer ćete tako ugroziti mnogo više od samog ponosa. Nije vrijedno riskirati vezu zbog samodopadnosti i uzdignute glave.

Nikoga ne uplićite u vašu vezu. Ne širite vaše probleme gomili izvan četiri zida. Ako se svađa tiče dvije osobe, one će to najbolje samostalno znati "raščistiti".  Ako odete predaleko sa sumnjičavošću, preispitivanjem druge osobe i nabrajanjem mase problema, partner će se osjećati ugroženim, bojat će se idućih postupaka i živjet će u grču. To bi moglo izazvati dugoročnu nesigurnost i osjećaj nepripadnosti. Nakon nekog vremena partner će se možda ohladiti jer će se osjećati kao da smatrate da se nalazi na "nižoj valnoj duljini". Osjećaj vrijednosti ne bi smio nestati u vezi.

Generalno, svađe bi trebale dovesti par na viši stupanj dnosa u kojem obje osobe imaju jednaka prava govoriti, osjećati, smatrati se povrijeđenima kada za to postoji razlog i pokrenuti svađu kada osjete frustraciju i zabrinutost. Ljubav između dvije osobe uključuje gotovo sve pa tako i svađu koja će biti prolazna i ukazivati na predivan period koji vas čeka nakon rješenih nesuglasica. Svađa je mrak, kada želite dobar brak!      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
požuri polako

Studija otkrila zanimljivu činjenicu o ženskom orgazmu koja bi mogla obeshrabriti muškarce

Više s weba