nova metoda

Vazektomija jednostavna kao gašenje i paljenje svjetla: budućnost ili realnost?

8.1.2016. u 17:56/ Ida Balen

Iako zvuči kao metoda iz daleke budućnosti, na tržište bi mogla stići spravica koja će promijeniti vazektomiju kakvu poznajemo. Riječ je o svojevrsnom prekidaču, kojim možete kontrolirati svoje 'plivače'. Naši stručnjaci i ne vjeruju baš u tu futurističku kontracepciju za frajere

Reckanje, podvezivanje, šivanje - ništa posebno ako te riječi čujete kod krojačice. No, kada urolog izvadi škare i krene prema vašem stisnutom prijatelju kako bi obavio vazektomiju, onda se i najhrabriji zabrinu. Opsnosti nema, vazektomija ne mora biti konačno rješenje. Najsigurnije je rješenje, a  sigurno nije najbolnije. No, što biste rekli kada bi svoje trkače mogli zaustaviti lako kao što je svjetlo ugasiti?

"Napravili su jednu malu spravu, kojom vrlo vjerojatno, iz onog što se dalo iščitati i pročitati, pokušavaju djelovati na duktus da ga stisnu i na taj način onemoguće putovanje sjemena kroz sjemenovod", pojašnjava specijalist urolog Neven Kapun.

Riječ je o metodi koju je osmislio njemački inovator. Hrvatski stručnjaci nisu baš povjerljivi. 

"Ako ne stisneš dobro postoji mogućnost da će spermiji prolazit, pa da će neki od tih pacijenata, pa makar to bio svaki stoti, možda začeti neželjeno dijete. Druga mogućnost je da će se stisnut pa će bit kao i operativni zahvat. Jednostavno, duktus ionako neće bit prohodan, pa kad će pacijent željeti da, nakon tri ili četiri godine ostvari začeće, opet neće proć, jer jednostavno neće biti prolazni sjemenovodi", naglasio je urolog Neven Kapun moguće scenarije.

Dodatna je komplikacija što bi taj prikidač imao svoju težinu, koja bi mnogima predstavljala problem, kao i činjenica da je to strano tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će to biti nešto samo ovako eksperimentalno i da neće dugo trajati. Ali, bilo bi mi drago da bih se prevario", dodaje Kapu.

Cijela mu je ideja, poručuje, više futuristička nego realna. Neka prekidači bolje ostanu na zidovima.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Više s weba

Pročitajte još

Image
užitak na prvom mjestu

Stimulacija klitorisa: ovladajte umijećem koje žene vodi do vrhunca

Više s weba