kad tijelo ne sluša

Žene otkrivaju kako se nose s preuranjenim orgazmom (ali ne njegovim)

Image
Foto: www.profimedia.hr

Preuranjena ejakulacija izvor je frustracija i jedan od najčešćih seksualnih problema za veliki broj muškaraca, no jeste li znali da i žene mogu nevoljko požuriti u najnezgodnijem trenutku?

8.2.2019. u 14:35/ Život i stil

Tema je to o kojoj se baš i ne govori i žene se snalaze kako znaju i umiju.  Nerijetko su one te koje izvuku deblji kraj u smislu bolnog seksualnog odnosa ili frustriranog partnera.

Portugalski znanstvenici odlučili su zagrebati malo dublje i provesti istraživanje u kojem je sudjelovalo 510 Portugalki u dobi od 18 do 45 godina, srednjeg do visokog obrazovanja od kojih je njih 50 posto bilo u tom trenutu bez partnera, a 40 posto u braku.  Zanimalo ih je koliko je čest preuranjen orgazam kod žena i kako se one nose s tim. 

17 posto ispitanica požalilo se da vrlo često prerano svršava, njih 14 posto da nema kontrolu nad svojim orgazmom, 41 posto ih je reklo da rijetko dožive preuranjeni orgazam, a 44 posto ih nema problem s tim.

Uzevši u obzir sve odgovore, znanstvenici su zaključili da 3,3 posto žena ima kroničan problem s preuranjenim orgazmom, dok ih se 41 posto s njim susreće ponekad, što su oni nazvali epizodnim preuranjenim orgazmom. 

"Tipičan preuranjeni ženski orgazam uključuje nekoliko točaka: neželjeni, prerani orgazam, negativne osjećaje vezane uz to i nastavak seksualnog odnosa u kojemu više ne uživaju i koji može biti bolan", kaže autor portugalske studije, psihijatar i seksolog Serafim Carvalho.

"Klitoris može postati vro osjetljiv za vrijeme orgazam. Ako se seksualni odnos nastavi to može biti preintenzivno pa čak i vrlo bolno za ženu", dodaje koautorica Carol Queen. 

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(www.profimedia.hr)

Zaključak studije je da preuranjeni ženski orgazam nije samo teorija, nego problem koji zaista postoj, ali se o njemu ne govori. Istina, većina žena ga ne smatra otegotnom okolnošću, no ima i onih koje su zbog preuranjeog orgazma jednako nesretne kao i muškarci koji pate od preuranjene ejakulacije. Ovo su iskustva nekih od njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizabeth (33), slikarica iz San Francisca

"Gotovo uvijek doživim orgazam unutar dvije do tri minute od penetracije i stimulacije klitorisa. Nakon toga previše sam nadražena da nastavim odnos, ali se i osjećam krivom ako zbog toga zakinem svog partnera. Moj bivši dečko inzistirao je da nastavimo. Uzrujao bi se i rekao da nisam poštena te ako ga volim da ću to učiniti za njega. S druge strane, ako bi on svršio prije mene, bio bi gotov i naš seks", kaže Elizabeth.

Layla (35), spisateljica iz Londona 

"Zbog orgazama koje ne mogu kontrolirati osjećam se nesigurno i ranjivo. Seks nakon preuranjenog orgazma je vrlo bolan i neugodan, no uvijek nastavljam dalje jer ne želi da moj partner bude zakinut", priznaje Layla.

Cyndy Elter (47), životna trenerica iz Raleigha 

"Moj klitoris je vrlo osjetljiv čak nakon najblažeg orgazma. Nezamislivo mi je da ga dodirnem još neko vrijeme. Frustrira me i činjenica da su moji 'brzi orgazmi' za 80 posto slabiji od onih za koje mi treba više vremena, a te druge ne mogu doživjeti ako prerano svršim", objašnjava Cyndy.

S obzirom da zasad ne postoji učinkovit tretman za ovaj problem, seksualna terapeutkinja Vanessa Marin ženama preporučuje isto što i muškarcima - antidepresive kojima je jedna od nuspojava smanjivanje libida, odnosno otežano postizanja orgazma te masturbacija kako bi bolje upoznale svoje tijelo i vidjele što se u njemu događa nekoliko trenutaka prije orgazma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

"Stavite vibrator na najslabiju brzinu ili ako koristite prste, budite vrlo nježni kako biste uočili sve senzacije u tijelu i naučili ga kontrolirati". Nakon što to naučite, pokažite novostečeno znanje svome partneru. Budite slobodne u izražavanju seksualnosti", objašnjava Marin.

"Nemamo uvijek kontrolu nad svojim orgazmom. Ljudsko tijelo je jednostavno takvo. To nije kraj svijeta i to treba prihvatiti. Opustite se, razgovarajte s partnerom i zajedno možete pronaći rješenje. Postoji puno različitih načina za uživanje u seksualnom odnosu", zaključuje Marin. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osim infekcija i raka

Pokušavate prestati pušiti? Evo još jedan razlog zašto biste trebale što prije i ima veze s vaginom

Više s weba