moć ženskog ciklusa

Žene su puno kritičnije prema muškarcima kako im raste razina estrogena u tijelu

Image
Foto: Pexels

Za trzavice i napetosti u vezi ponekad su krivci jedino hormoni. Prespavajte prije donošenja velikih odluka

17.2.2020. u 11:12/ Život i stil

Hormonalne promjene u tijelu žene ne utječu samo na njezino psihološko i tjelesno stanje, već i na doživljaj svog partnera, pokazalo je istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Biological Psychology.

Riječ je o prvoj studiji koja se pozabavila istraživanjem kako porast i pad ženskih hormona tijekom menstrualnog ciklusa utječu na osjećaje koje imaju prema svom partneru.

"Podcjenjujemo učinak hormona na ponašanje. To vrijedi i za žene i za muškarce, a i za životinje", kaže autorica studije Francesca Righetti sa Sveučilišta u Amsterdamu za portal PsyPost.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znanstvenici su već istraživali kako hormonalne promjene koje se prirodno događaju kroz menstrualni ciklus, osobito pad i podizanje razine estradiola i progesterona, utječu na to kako žena misli i osjeća, no dosad se nije proučavalo kako hormoni utječu na odnose, osobito one romantične", dodaje Righetti.

Znanstvenici su svaki dan, dva tjedna, prikupljali uzorke urina 33 žene i mjerili promjene razina estradiola (vrste estrogena), progesetrona i testosterona. Kroz to vrijeme žene su trebale bilježiti koliko su zadovoljne odnosom  i kako percipiraju partnera. Isto su činili i partneri. Svi ispitanici bili su u vezi najmanje četiri mjeseca i niti jedna od žena nije koristila kontracepciju.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Righetti i njezini kolege otkrili su da žene i njihovi partneri svoju vezu ocjenjuju puno negativnije kada su ženama razine estradiola povišene. Što estradiol više raste, to žene svog partnera doživljavaju manje atraktivnim.

I muškarci su potvrdili da su svjesni toga, odnosno da osjećaju da su svojim ženama u određenom periodu mjeseca manje privlačni te da su one tada manje zadovoljne njima. No, unatoč promjenama u seksualnoj privlačnosti, hormoni ne utječu na dinamiku spolnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo naglasiti da je naša studija istraživala promjene unutar partnerskog odnosa. Neki su odnosi posebno dobri, a neki posebno loši", kaže autorica studije.

"Prirodne hormonalne promjene u menstrualnom ciklusu neće lošu vezu učiniti boljom niti pogoršati dobru vezu, no kada smo ih svjesni možemo razumjeti što se događa u određenom trenutku.

Teorija evolucije sugerira da će žene, kada ovuliraju, biti više zainteresirane za druge muškarce (one za koje procijene da imaju dobru genetiku), nego za svog", dodaje Righetti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prava stvar

Lubrikant na bazi marihuane čini čuda pod plahtama: 'Osjećala sam ga u cijelome tijelu'

Više s weba