Geografija

10 najvećih gradova u Hrvatskoj koje poznajete

Image

najveći, gradovi, hrvatske, hrvatska,

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

10 najvećih gradova u Hrvatskoj već dugo su poredani istim redoslijedom, a takav će čini se popis 10 najvećih gradova u Hrvatskoj još duže vrijeme i ostati

7.2.2019. u 6:59/ Život i stil

10 najvećih gradova u Hrvatskoj sortirani su prema broju stanovnika iz posljednjeg popisa i obuhvaćaju sam grad kao i pripadajuća područja.
Tako je glavni grad Hrvatske, ujedno i prvi na listi 10 najvećih gradova u Hrvatskoj.

Slijede ga Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac i Sisak.

Kako Hrvatska nema velike gradove, kakve imaju SAD, Njemačka ili primjerice Kanada, tako se za velike gradove kod nas smatraju i broje naselja veća od 100.000 stanovnika. Tako se mogu izdvojiti samo četiri grada: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Prema hrvatskim zakonima grad se definira kao jedinica lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište županije te svako mjesto s više od 10 000 stanovnika koje predstavlja urbanu, prirodnu, povijesnu, društvenu i gospodarsku cjelinu. Prema popisu stanovništva iz 2011.godineprvi od10 najvećih gradova u Hrvatskoj je opet Zagreb, s nešto više od 790 000 stanovnika. Drugi po redu, Split, četiri je puta manji od Zagreba sa 167 121 stanovnikom. Rijeka ima 128 384 stanovnika, a Osijek 84 104 stanovnika.
Zanimljivost je da u Hrvatskoj samo devet gradova ima pozitivan prirodni prirast, a najbolja situacija je u Solinu. 
Za razliku od 10 najvećih gradova u Hrvatskoj koji redom bilježe negativne brojke, više rođenih nego umrlih prošle godine zabilježili su redom manji gradovi. 
Osim Solina, koji ima prirodni prirast od 76 novih građana, slijede Metković, Kaštela, Dugo Selo, Imotski, Krk, Pazin, Opuzen i Biograd na Moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba