Alergije

Ambrozija cvjetanje - kakve probleme izaziva cvjetanje ambrozije?

Image
Foto: RTL

Ta čudna biljka - ambrozija i njezino cvjetanje koje nam zadaje toliko problema, stalno nas potiću na traženje rješenja o njezinom suzbijanju

24.8.2018. u 10:36/ Život i stil

Kakve sve probleme može izazvati cvjetanje ambrozije? Često slušamo upozorenja o ambroziji koja upravo sada cvate, alergičari, astmatičari - oprez. Zašto se toliko treba čuvati ove biljke?

Po čemu znate da ste alergični na cvjetanje ambrozije? Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma. Osobe alergične na pelud biljke ambrozije ne podnose zrna peluda ambrozije koja se lijepe za sluznicu gornjih dišnih putova te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.

Alergija na cvjetanje ambrozije umanjuje kvalitetu života i remeti san. Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza i traje do sredine rujna.

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka. Njezin je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku. Vjetar taj alergen prenosi i na velike udaljenosti. Pelud ambrozije izaziva alergijske reakcije kod 10 % ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencije kod cvjetanja ambrozije ne postoji. Jedini način je pravovremeno čupanje korova. No, ako je već došlo do cvjetanja biljke, najbolji način kako smanjiti simptome alergije na cvjetanje ambrozije je izbjegavanje dodira s peludom, a to ponekad nije moguće. 

Za vrijeme cvjetanja ambrozije preporuka je da se što više vremena boravi u zatvorenom prostoru te da se češće peru ruke i kosa. Neophodno je i provoditi higijenu dišnih putova izotoničnim otopinama.

Upravo se čita

Image
GROZNO PONAŠANJE

Hrvatski navijači doživjeli torturu u Švedskoj: 'Sve smo ispratili s osmijehom i ponosom'

Ako se dogodi da pored respiratornih tegoba alergična osoba primijeti i neke teže simptome kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, osoba s problemima se obavezno treba javiti svojem obiteljskom liječniku.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vječna nedoumica

Pisanje datuma: znate li kako se ispravno pišu datumi?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba