Drveće

Američki likvidambar ukrasno drvo koje još niste upoznali

Image

Liquidambar styraciflua

Foto: www.pixabay.com

Američki likvidambar (Liquidambar styraciflua) je listopadno drvo koje može narasti visoko od 15 -20 m, iako u prirodnom okruženju američki likvidambar može narasti i puno više

25.10.2019. u 19:09/ Život i stil

Američki likvidambar (lat. Liquidambar styraciflua) listopadno je stablo porijeklom iz Sjeverne Amerike. Raste i u Meksiku te Srednjoj Americi. Kod nas se koristi u hortikulturi. Najlakše ga se prepoznaje po peterokrakim zvjezdastim listovima koji su nalik listu javora, te okruglim, tvrdim bodljikavim plodovima. Naraste do 45 metara visine, a u Europi do 20.

Drvo je tvrdo i kvalitetno te ga se koristi za dobivanje furnira i izradu namještaja. Nekada se od drveta dobivala i smola koja se koristila za izradu žvakaćih guma.[1] Koristilo ga se i za izradu rašlji za traženje vode.


Smola koju izlučuje Američki likvidambar poznata je kao tekuća ambra, ima manje terapeutske kvalitete od drugih vrsta ambre, te se stoga praktički ne koristi danas u medicini. Američki likvidambar može biti bezbojan, crvenkast ili žuto i odisati ugodnim mirisom.

Ranije se široko izvozio u druge zemlje i smatrala se odličnim balzamom, sedativom i tonikom, a također se koristila u liječenju išijasa , slabih živaca i drugih bolesti. Pomiješana s duhanom, nekada se koristio za pušenje na dvoru meksičkih careva. U Francuskoj se odavno koristi kao sastavni dio parfema za rukavice .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba