NAUČI SVE O ANĐEOSKOJ TRUBI

Anđeoska truba: savjeti za sadnju, uzgoj i održavanje

Image
Foto: Pixabay

Zanima vas kako se uzgaja anđeoska truba? Da bismo vam pomogli, donosimo vam savjete za uzgoj i održavanje ovog prekrasnog cvijeća

8.4.2017. u 16:00/ Život i stil

Anđeoska truba prekrasan je cvijet koji sve češće možemo vidjeti i na našim prostorima. Nije zahtjevna za uzgoj, a svakom balkonu i vrtu pružit će posebnu čar.

Porijeklo i karakteristike anđeoske trube

Anđeoska truba ili, kako je još znaju nazivati, Burgmansiasuaveolens biljka je trajnica koja pripada porodici Solanaceae. Ovaj prekrasan cvijet prvi se put pojavio na području sjevernih Anda, odakle se vrlo brzo proširio na ostatak svijeta. Danas ga možemo pronaći u gotovo svakom vrtu ili na balkonima.

Anđeoska truba zapravo je zimzeleni brzorastući grm koji u svom prirodnom staništu može doseći visinu od šest metara. Uzgaja li se u teglama, truba u pravilu naraste do dva metra. Cvate od lipnja pa sve do kasne jeseni, a vrhunac cvatnje doživljava u kolovozu.

Karakteristična je po jajolikim listovima i jednostrukim mirisnim cvjetovima raznih boja. Cvjetovi anđeoske trube najčešće dolaze u žutoj, bijeloj, crvenoj, ružičastoj te narančastoj boji. Tijekom dana, oni su poluotvoreni, dok se predvečer potpuno otvaraju. Što se tiče mirisa anđeoske trube, on je vrlo opojan i ugodan.

Sadnja, uzgoj i održavanje

Anđeoska truba nije zahtjevna za uzgoj, ali važno je naglasiti da zbog osjetljivosti na niske temperature ne mogu prezimiti u našim krajevima, stoga ih je preko zime potrebno držati u zatvorenom i zaštićenom prostoru. Tijekom ljeta slobodno se uzgajaju na otvorenom, a nabolja mjesta za sadnju jesu sunčana i polusjenovita mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brzog isušivanja zemlje, trubi ne odgovara podnevno sunce pa se preporučuje da je u to vrijeme u polusjeni. S obzirom na to da je porijeklom iz izrazito vlažnih područja, anđeoska truba ima velike potrebe za vlagom. Tijekom ljetnih mjeseci i visokim temperatura, ovo cvijeće je potrebno zalijevati nekoliko puta dnevno.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
ŠTETOČINE I NAMETNICI

Soda bikarbona i lisne uši

Više s weba