Pravopis

APA citiranje i izdavački kriteriji

Image

APA citiranje i izdavački kriteriji

Foto: www.pixabay.com

Nekii se protive ovom stilu citiranja, ali većina kaže da APA citiranje ima dobar doprinos citiranju, jer APA sadrži smjernice za mnoge aspekte akademskog pisanja

9.11.2018. u 7:50/ Život i stil

APA citiranje (engleski: American Psychological Association (APA) style) su vrste citiranja članaka, a citiranje se koristi da se reference koje se koristile dokažu za neki esej ili rad. Priručnik je to Američke Psihološke Asocijacije koji sadrži smjernice za mnoge aspekte akademskog pisanja. 

APA sustav citiranja je stil koji je najkorišteniji u društvenim znanostima. APA stil ističe datum publikacije kao svoju najvažniju odrednicu. Unutar-tekstovni citati uključuju prezime autora i godinu
izdanja, odvojeno sa zarezom, kao kratka referencija u tekstu koja upućuje da se kompletne
informacije o publikacijama mogu naći u popisu literature. 
Citiranje je pružanje reference na publikaciju (članak, knjiga, web stranica) čiji smo materijal koristili za vlastite radove, s dovoljnim detaljima kako bi se ta publikacija mogla pouzdano identificirati.

APA citiranjem ostvarujemo nekoliko ciljeva:

- pomažemo čitateljima da lakše pronađu dodatne pouzdane informacije o temi
- povećavamo stručnost i kredibilitet našeg uratka
- omogućavamo laku provjeru točnosti i pouzdanosti sadržaja uratka
- izbjegavamo plagiranje i pripisujemo zasluge autoru koji ih zaslužuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

APA izdavački kriteriji sadrže set pravila ili uputstava kojima se osigurava jasna prezentacija rada koji se objavljuje. 

Među temama koje ovaj stil pokriva su: informacije o strukturi znanstvenog rada različitih vrsta, pravila pisanja, autor-datum sustav referiranja, izrada tabela i grafova, plagiranje, formatiranje radova, itd. 
To  podrazumijeva dosljednu upotrebu interpunkcije, skraćenica, dizajniranje tabela i grafikona, ispisivanje naslova, citiranje i navođenje referenci i mnoge druge elemente koje treba da ispoštuje svaki rukopis prije nego bude prihvaćen za tisak.​

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

APA citiranje najčešće se koristi za navođenje izvora unutar društvenih znanosti. Ovaj resurs, revidiran prema 6. izdanju, drugi tisak priručnika APA, nudi primjere za opći format APA istraživačkih radova, tekstualnih citata, bilješki / fusnote i referentne stranice. Više informacija potražite u priručniku za izdavanje American Psychological Association (6. izdanje, 2. tiskanje).

Zapamtite: APA stil koristi dupli prored između teksta (uključujući popis literature). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dvorci

Barokni dvorci u Hrvatskoj: Upoznajte neke od najljepših primjeraka barokne arhitekture

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba