Povrtnjak i radovi u vrtu

Berba luka - Kada je pravo vrijeme za berbu luka?

Image
Foto: Pixabay

Berba luka kreće kada još ima zelenog lišća i kada je stabljika omekšala a 50 - 80% lišća je poleglo. Nakon berbe luk koji se potpuno osuši na polju dodatno se očisti

12.11.2018. u 22:32/ Život i stil

Tijekom mjeseca srpnja počinje berba luka. Luk se sadi na jesen ili na proljeće tako da onaj  posađeni na jesen u kontinentalnom dijelu zemlje dozorjeti će malo prije (početkom srpnja), a onaj proljetni malo kasnije (polovicom srpnja). 

Da bi znali kada je vrijeme za berbu luka, odnosno kada je luk dovršio s vegetacijom, morate pratiti promjene na nadzemnom dijelu – tzv. cimi luka. Tijekom rasta ona je uspravna, a kada luk prestane rasti i počinje dozrijevati – ona se počne polijegati. 
Ne morate ga gaziti radi provjere, kao što to neki rade, jer luk kako prirodno dozrijeva tako se sam počne i prirodno polijegati. Dakle, ne čekajte da se luk posuši na gredicama – polegnuta zelena cima znak je da je berba luka može započeti. 
Ako se berba luka obavi odmah dok se počne polijegati, luk će biti idealan za pletenje vijenaca jer ima dosta cime s kojom možete plesti. 
Luk možete ostaviti i duže na vrtu, a nakon polijeganja cima luka će se početi malo po malo sušiti pa će vam biti teže obaviti samu berbu luka jer ćete morati "tražiti" glavice nakon što se cima osuši izgubi.

Ako ostavite luk predugo u zemlji, može doći i do truljenja, pa je svakako preporučljivo da berba luka krene u pravo vrijeme.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba