Voćarstvo

Berba mandarina - Kada je najbolje vrijeme da se obavi berba mandarina

Image

Berba mandarina

Foto: www.pixabay.com

Neposredno prije zriobe ploda dolazi do povećanja šećera uz neznatno smanjenje vode pa je potrebno dobro odrediti kada je najbolje vrijeme da se obavi berba mandarina

19.9.2019. u 1:00/ Život i stil

Berba mandarina je jedna od većih berbi posebno u području Neretve.

Mandarine nisu zahtjevne za uzgoj. Vrlo su otporna stabla, a zahvaljujući njihovoj otpornosti, sve se češće uzgajaju i u našim krajevima, posebno u srednjoj i južnoj Dalmaciji, isključivo zbog uvjeta pogodnih za rast biljke i razvoj njihovih plodova.

Neposredno prije zriobe ploda dolazi do povećanja šećera uz neznatno smanjenje vode, kiselina se dvostruko smanjuje i to više u prvim počecima zriobe. 
Stoga je i poznat karakterističan kiseli okus nedozrelih plodova, a radi niskog sadržaja šećera i visokog sadržaja kiselina. 

Mandarine moraju biti pažljivo ubrane i doseći odgovarajući stupanj razvijenosti i zrelosti, uzimajući u obzir kriterije sorte, vrijeme branja i područje uzgoja.
Berba mandarina se treba obaviti nakon što u posljednjoj fazi zriobe ploda dođe do povećanja šećera i opadanja kiselina u plodu. 
Kada šećerno-kiselinski odnos ploda postigne veličinu 7:1 tada je najboljeg okusa i najbolji je za jelo, bez obzira na boju kore. 
Obično 2/3 površine kore ploda tada poprimi žuto narančastu boju i upravo je to najbolje vrijeme za berbu mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slikarstvo

Koji su najpoznatiji hrvatski slikari?

Više s weba