Listopadna stabla

Bijela topola - zanimljivosti o topoli bijele kore

Image

Bijela topola je listopadno stablo bijele kore, visoko čak do 35 m. U nastavku saznajte sve o ovom predivnom stablu koje oduševljava svojom veličinom

8.5.2018. u 22:30/ Život i stil

Bijela topola je takozvana, dvodomna biljka jer njezini muški i ženski cvjetovi se nalaze na posebnim stablima. Muški i ženski cvjetovi koji mogu biti crvene i zelene boje, sakupljeni su u dlakave rese „mace“.

Kora ovoga stabla u mladosti je glatka dok je starenjem sve više izbrazdana. Cvjetovi joj se stvaraju na prošlogodišnjim grančicama iz bočnih pupoljaka.

Na kratkim izdancima se razvijaju eliptični listovi s nazubljenim rubom, a na dugačkim izdancima veći, tro- ili petolapi listovi. I jedni i drugi listovi su s lica tamnozeleni, a s naličja srebrnastobijeli.

Muški cvjetovi bijele topole imaju 6 prašnika crvenih antera. Stablo cvate u rano proljeće i oprašuje se vjetrom. Voli tlo koje je kiselo i neutralno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela topola  (lat. Populus alba) je iz roda listopadnih stabala, iz porodice vrba (lat. Salicaceae). Raste na obalama rijeka, jezera i potoka, jer voli vlažna mjesta. Plodovi su joj u obliku čahure koja puca i izbacuje više sjemenki obavijenih sitnim dlačicama.

Bijela topola cvijeta prije listanja, u rano proljeće, u ožujku i travnju. Plod je kao tobolac u kojem se nalazi sjeme obraslo dlakom. Razmnožava se sjemenkama i vegetativnim putem, reznicama koje se uzimaju u veljači i ožujku.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Bijela topola rasprostranjena je širom Europe, Azije i sjeverne Afrike, a prenesena je u SAD.

Drvo bijele topole upotrebljava se u stolarstvu, a pogodno je za različite vrste obrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna zanimljivost je da se na panju topole mogu uzgajati gljive ( bukovača i shiitake ) a bijela topola koristi se i za izradu slikarskih platana.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Njemačkoj

Više s weba