Biljni svijet

Biljka kuka jestiva je ali i vrlo otrovna biljka

Image

Biljka kuka jestiva je ali i vrlo otrovna biljka

Foto: www.pixabay.com

Biljka kuka vrlo je slična šparogama, a razlikuje se od njih po tome jer njezini izdanci rastu u luk i svijaju se prema tlu, kukasto, pa otud vjerojatno i ime biljke

24.9.2018. u 21:23/ Život i stil

Biljka kuka (lat.Dioscorea communis), poznata i kao bljušt, obični bljušt, samonikla je biljka iz porodice dioscoreaceae (bljuštovki). Izdanci ove biljke su jestivi, ali plodovi su vrlo otrovni. Nazivaju je još i crna kuka, kukača ili kukovina.

Kuka je biljka koja raste diljem Europe, na Krimu, Kavkazu u Maloj Aziji i drugdje. Nalazimo je u gustim šikarama ili listopadnim šumama na rastresitom, hranljivom tlu bogatom ilovačom, a često se skriva i raste u suhozidu.

Kuka je biljka povijuša i penjačica čiji izdanci dosežu 2 do 4 m visine. Vrhovi izdanaka su svinuti a izdanci su vrlo lisnati. Lišće je srcoliko, korijen gomoljast i 20 do 30 cm dugačak. Plod joj dozrijeva tijekom ljetnih mjeseci, crven je, bobičast (3 do 5 sjemenki) i vrlo otrovan. Grozd čine 4 do 6 crvenih bobica.

Priroda nas u rano proljeće počasti s dvije biljke izuzetno zdrave i bogatoga nutritivnog sastava, a to su biljka kuka i šparoga. Šparoge su ravne i u većini slučajeva tanje od kuke, a biljka kuka je pri vrhu izdanka je savijena pa je po tome vjerojatno i nazvana tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jestivi izdanci biljke kuka beru se tijekom proljeća, a za jelo se pripremaju vrhovi i oni sočni dijelovi stabljike, a treba odbaciti sve dijelove koji ne pucaju kad se presaviju. Pripremaju se na više načina a jedan od najčešćih je skuhati ih i pripremiti na salatu s tvrdo kuhanim jajima. Mogu se jesti i sirove ili kao omlet. Pomalo je gorkasta okusa, vrlo slična šparogama. ​Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo.​
Kada se vrhovi počnu sušiti i biljka počne dobivati crvene plodove znamo da biljka više nije za jelo.

Jestivi izdanci biljke kuke imaju blagi diuretički učinak, a treba ponoviti da su plodovi otrovni. 

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Korijen ove biljke se upotrebljava pri liječenju reumatskih bolesti, ali pri uporabi treba biti vrlo oprezan jer može "spaliti" kožu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba