Biljni svijet

Biljka zamija - cvijet novca i sreće

Image

biljka zamija

Foto: www.pixabay.com

Biljka zamija po feng shuiju, navodno aktivira polja sreće i novca u domu pa je mnogi drže za biljku novca i sreće. Pročitajte zašto je biljka zamija toliko zanimljiva

22.12.2019. u 17:31/ Život i stil

Biljka zamija (lat.Zamioculcas zamiifolia) poznata je i kao Zanzibarski dragulj, a još poznatija kao biljka novca i sreće.

Tropska je sukulentna biljka, trajnica iz porodice Araceae koja prirodno raste u zemljama istočne Afrike.

Krajem 20. stoljeća biljka zamija počela se uzgajati kao sobna biljka.

U Maleziji je poznata upravo pod nazivom biljka novca i snažno je vjerovanje da će vlasniku donijeti blagostanje. Česta je u njihovim domovima i uredima. 

Biljka zamija je postala pravi hit postala je krajem dvadesetog stoljeća, zahvaljujući nizozemskim uzgajivačima biljaka, koji su je počeli masovno prodavati. Izgledom podsjeća istovremeno i na paprat i na sukulent, a zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi u uređenju interijera te ju u svom domu imaju čak i oni koji ne vole sukulente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime je dobila zbog sličnosti s rodom Zamija i jedina je vrsta u svome rodu. 
Biljka zamija visoka je oko 1m, a tvori više izdanaka u obliku stabljike na kojima se nalaze parovi sjajnih, glatkih i čvrstih zelenih listova.

Image

biljka zamija

Foto: www.pixabay.com
Image

biljka zamija

www.pixabay.com

Zamija cvijet skladišti rezerve vode u svom gomoljastom dijelu biljke koji se nalazi u zemlji. Zamija biljka svojim neobičnim cvijetom cvjeta u razdoblju od sredine ljeta do rane jeseni. Cvijet joj je pomalo nalik na cvijet kale, a nalazi se pri dnu stabljika.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Zamija cvijet ne traži posebnu mješavinu zemlje kao što to traže ostali sukulenti pa uspijeva i u supstratu s više humusa. Ne prebacujte je u veću posudu sve dok biljka u potpunosti ne ispuni staru posudu rizomima, odnosno stabljikama.

Biljka zamija za rast ne traži ni puno svjetlosti. Ako je na svjetlijem mjestu, listovi čak gube svoju tamno zelenu boju što ne smeta samom razvoju biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljka podnosi minimalnu temperaturu od 15°C, a optimalna temperatura za njen rast je od 18°-24°C. Ako se nalazi na toplijem mjestu, dolazi do znatno većeg stvaranja novih izdanaka.

Zamiju ne smijete ni previše zalijevati jer od viška vode njeni rizomi počnu truliti, a listovi žutjeti. Nakon toga je potrebno prestati sa zalijevanjem barem na mjesec dana i ukloniti sve žute listove. Ako biljku držite na sobnoj temperaturi dovoljno je jedno obilno zalijevanje u mjesec dana.

Napomenuti treba da biljka zamija može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dijela biljke!

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Što simbolizira žuta?

Žuta ruža: simbolika i značenje žute boje

Više s weba