OGLAS

biljni svijet

Biljke kritosjemenjače: Koje su porodice kritosjemenjača?

Image

kako rastu biljke

Foto: www.pixabay.com

Kritosjemenjače su skupina biljaka sjemenjača, a broje veliki broj svojih porodica i redova. U nastavku saznajte koliko porodica kritosjemenjača postoji

16.7.2019. u 14:40/ Život i stil

Kritosjemenjače su skupina biljaka sjemenjača. To je najveća i najbolje istražena divizija sjemenjača, a sastoji se od 405 porodice kritosjemenjača sa 14.559 rodova.

Zameci budućeg sjemena okruženi su na dnu tučka plodnicom. Nastanku plodnice doprinijela je u razvojnoj povijesti biljaka smjena generacija. Razlikuju se i cvjetovima. Postoje i druga razlikovna obilježja koja čine kritosjemenjače jedinstvenom skupinom (vrat tučka, kemijski sastojci, mehanizmi oplodnje i razmjena materije).


U mnogim ekosustavima kritosjemenjače su dominirajuća skupina biljaka, a širom svijeta su skupina s najvećim brojem vrsta. Najstariji fosili ovih biljki stari su oko 110 milijuna godina (kreda), a u sedimentima starim 270 milijuna godina dokazana je prisutnost oleanane, tvari koju proizvode isključivo sjemenjače. Gotovo sve biljke koje su jestive za ljude su kritosjemenjače, uz samo nekoliko iznimaka (plod pinija, neke vrste paprati, bobice borovica).

Porodice kritosjemenjača: 304 419 trenutno priznatih vrsta kritosjemenjača grupirano je u 405 porodica sa 14 559 rodova, koje se tradicionalno dijele na jednosupnice i dvosupnice. Međutim, postoje napori da se ova klasična sistematizacija mijenja. Suvremene metode istraživanja otvaraju i moguće drugačije pristupe njihovoj podjeli. Tako su utvrđene mikroskopski vidljive razlike u građi zrnaca polena, dio ima dva nabora, dok drugi dio ima tri nabora.

Sve porodice kritosjemenjača imaju jednospolne ili dvospolne cvjetove. Dvospolni cvjetovi na sebi imaju razvijene prašnike i tučak. Takvu građu ima većina kritosjemenjača. Jednospolni cvjetovi na sebi imaju razvijen samo jedan oblik spolnih organa. U slučaju da su na cvijetu razvijeni samo prašnici, to je muški cvijet. Ako sadrži samo tučak, onda je to ženski cvijet. Ovisno o tome rastu li na istoj biljci ili na razdvojenim biljkama, razlikujemo jednodomne (npr. krastavci ili breza) ili dvodomne biljke (npr. kivi ili vrba).


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba