teški uvjeti

Biljke u pustinji: kako su se biljke prilagodile životu bez vode

Image
Foto: Pixabay

Biljke u pustinji morale su razviti mehanizam koji im omogućuje preživjeti bez vode. Saznajte koje su to biljke u pustinji

11.4.2019. u 23:32/ Život i stil

Biljke u pustinji morale su se prilagoditi životu u okolišu gdje kiša nekada ne pada i po nekoliko godina. Svojim su se karakteristikama prilagodile životu bez vode, a nazivaju se kserofiti

Načini na koji su se prilagodile nedostatku vode su različiti. Neke biljke u obliku sjemenke čekaju kišu i do nekoliko godina zakopane u pustinjskome tlu te odmah zatim brzo proklijaju, rastu, procvjetaju i proizvedu sjemenke koje će čekati novu kišu. Druge su se pak odlučile sačuvati vodu.

Biljke u pustinji koje spremaju velike količine vode u nekome od svojih organa nazivaju se sukulenti ili mesnatice. Vodu je moguće spremiti u stabljici, korijenu ili listovima pa je kod sukulenata obično jedan ili više tih organa jako povećan. 
Najpoznatiji sukulenti dolaze iz porodice kaktusa.

Kad kažemo kaktus obično pomislimo na velike kaktuse u obliku svijećnjaka koji žive u nekoj od američkih pustinja, ali porodica kaktusa broji nekoliko tisuća vrsta koji žive u različitim staništima. Neki od njih žive na granama drveća tropskih kišnih šuma gdje kiša pada svaki dan i uopće ih ne bismo mogli nazvati sukulentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljke u pustinji, osim kaktusa,  nalazimo u još mnogim drugim porodicama. Porodica tustikao buhvaća mnoge sukulente od kojih neki rastu i u našim krajevima na suhim mjestima ili na visokim planinama. Najpoznatiji od njih svakako su žednjaci  i čuvarkuće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba