luk

Bolesti luka: koje bolesti luka postoje?

Image

jesenska sadnja luka

Bolesti luka koje se javljaju kao najveća prijetnja u njegovom uzgoju su plamenjača, bijela trulež te hrđa. Kako ih spriječiti i izliječiti, pročitajte u nastavku članka.

25.2.2019. u 23:13/ Život i stil

Plamenjača se prenosi zaraženim lučicama, a sama infekcija započinje na temperaturama od 4 do 25ºC s vlagom zraka iznad 80% dulje od 6 sati. Zaraženost luka plamenjačom prepoznat ćete po listovima. Oni su svjetlije boje nego zdravo lišće, vise prema tlu te mogu biti presvučeni sivkasto ljubičastom prevlakom. Protiv ove bolesti luka bori se fungicidima na bazi bakra, a kao preventivne mjere uklonite sve moguće zaražene biljke te kao sistem navodnjavanja luka koristite kapanje jer se njime kontrolira stvaranje velike vlage zraka koja je pogodna za razvoj bolesti.

Bijela trulež druga je najzastupljenija bolest luka, a ujedno i najopasnija bolest luka. Ova bolest voli vlažna zemljišta i tamo napada. Luk obolio od truleži imat će suho i uvenulo lišće. Nažalost, trulež se ne suzbija fungicidima, a sprječavanje obolijevanja znači odabir nezaraženih lučica, dobrog plodnog tla s dobrom prozračnošću te sadnja luka na istu površinu svake četvrte ili pete godine.

Luk se često nađe i na meti hrđe. Hrđa je bolest luka koja uzrokuje sušenje listova i time smanjenje prinosa. Vlažno vrijeme pogodovat će razvoju hrđe kao i tla bogata dušikom, a s manjkom kalija. Također se češće javlja u usjevima gdje su biljke posađene gusto jer se vlaga kao glavni čimbenik za razvoj bolesti, tamo duže zadržava. Kao i kod truleži, uklonite zaražene biljne ostatke, ne sadite u područjima gdje je vlaga velika te prilikom gnojidbe tla pazite na omjer dušika i kisika.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vrt i okućnica

Japanska ruža razmnožavanje i uzgoj

Više s weba