VODIČ KULTURE PONAŠANJA

Bonton u restoranu: pravila lijepog ponašanja u restoranu

Image
Foto: Pixabay

Svaki posjet restoranu uključuje pravila lijepog ponašanja, a ta pravila nazivamo bonton. Za vas smo izdvojili kakvu kulturu ponašanja bonton u restoranu podrazumijeva

16.5.2017. u 8:08/ Život i stil

U restoranima postoje određena pravila ponašanja kojih biste se trebali pridržavati. Kako bismo vam u tome pomogli, u kratkom vam vodiču donosimo osnovne savjete za bonton u restoranu.

Prvo pravilo bontona odnosi se već na sam ulazak u restoran. U tom slučaju, naime, najprije ulazi muškarac čiji je zadatak otvoriti i pridržavati vrata ženi. Osim toga, njegova je obaveza pridržati njezin kaput,smjestiti ga u garderobu te se pobrinuti za rezervirani stol.

Drugo pravilo bontona u restoranu odnosi se na biranje jela i pića. Muškarac je taj koji pita žensku osobu što želi popiti ili pak piće predlaže sam. Izbor i točenje pića pripada muškarcu, dok jelo bira žena. Muškarac je taj koji zatim naručuje odabrano jelo.

Sljedeće pravilo bontona u restoranu podrazumijeva ponašanje za stolom. Pristorjno ponašanje u restoranu podrazumijeva konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja te obavezno korištenje odgovarajućeg pribora za jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Položaj pribora za jelo na tanjuru također je vrlo važan. Ako želite nakratko stati s jelom, ali ne mislite prestati, važno je da svoju vilicu i svoj nož stavite na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva. Na taj ćete način konobaru poručiti da još uvijek jedete.

Kada završite s jelom, vilicu i nož potrebno je postaviti u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. Time ćete konobaru poručiti da ste gotovi s jelom te da slobodno može odnijeti vaš tanjur sa stola.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Pri izlasku iz restorana, muškarac je taj koji uzima kaput ženske osobe te pridržava vrata. Ženska osoba je ta koja iz restorana izlazi prva.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uzgojite orhideje

Gdje držati orhideju? Otkrijte savjete i trikove za pravilnu brigu o orhidejama

Više s weba