Pravila ponašanja

Bonton za stolom: naučite pravila ponašanja za stolom

Image

tanjur i pribor za jelo

Foto: Pixabay.com

Zanima vas kako glase pravila bontona za stolom? Želite li biti pristojni, ovo su glavna pravila bontona kojih se trebate pridržavati

11.4.2017. u 7:00/ Život i stil

Bonton za stolom možda nije bitan u udobnosti vašeg doma, no u restoranu bi se trebali pridržavati njegovih osnovnih pravila. Svi znamo da mljackanje hrane i srkanje nisu ugodni uhu te se smatraju nepristojnim. No, jeste li znali da način na koji ste položili pribor za jelo također odašilje poruku konobaru i kuharu? Ovo su osnovna pravila bontona za stolom:

Niste gotovi s jelom

Ako polako uživate u obroku koji vam je konobar donio i odlučite napraviti pauzu, nemojte zaboraviti postaviti vilicu i nož na tanjur i to pod kutem od 45 stupnjeva. Najbolji opis bi bio da položajem pribora za jelo formirate piramidu. Tako ćete konobaru dati do znanja da još uvijek jedete i da ne želite da vas ometa.

Želite sljedeći slijed

Bonton za stolom ćete pokazati i na ovaj način. Ako ste gotovi sa svojim obrokom, a želite konobarima poručiti da ste spremni za sljedeći slijed jela, od vilice i noža trebate napraviti križ na sredini tanjura.

Gotovi ste s jelom

Ako više ne želite jesti, konobaru dajte znak tako što ćete vilicu i nož staviti u uspravan i paralelan položaj, okomito na tanjur. Na taj način poručujete da ste s jelom gotovi i da može uzeti vaš tanjur s priborom sa stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite dati do znanja da je jelo ukusno

Svaki konobar i kuhar vole čuti kompliment od njihovih posjetitelja. Ako ste zadovoljni obrokom koji ste pojeli, vilicu i nož položite vodoravno po sredini tanjura, tako da budu jedno uz drugo. Tako ćete osoblju dati kompliment da je jelo bilo odlično.

Jelo vam nije bilo fino

Postoji i druga opcija, a  ta je da vam se jelo nije svidjelo! Ako konobaru i kuharu jasno želite dati do znanja da jelo koje su pred vas stavili nije zadovoljilo vaše kriterije, to ćete napraviti tako da provučete nož kroz gornji dio vilice te ih stavite na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva. Iako vam se možda ne čini tako, ovaj potez također pripada pravilima bontona za stolom.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjerne jedinice

Kako se pretvara mililitar u decilitar?

Više s weba