Sobno bilje

Ciklame u tegli: Saznajte kako brinuti za ciklame u tegli

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ako ste oduvijek htjeli uzgajati ciklame u tegli, mi vam donosimo savjete kako najbolje brinuti za njih i na koje stvari treba paziti kako ne bi uvenule.

3.2.2017. u 12:52/ Vijesti.hr

Ciklame u tegli su najljepši ukras za vaš dom. Njihova grimizno crvena, bijela, ružičasta ili ljubičasta boja odličan je dodatak svakoj prostoriji. Zemlja koja se nalazi u tegli mora biti dovoljno vlažna, ali ne treba biti natopljena u vodi. Ciklama se zalijeva odozdo, mlakom ili ustajalom vodom, a najbolje bi bilo uranjati teglu u vodu (mora imati rupice ispod). Pritom obratite pažnju da tegle nisu ukrasne jer se u njima ciklama često osuši pošto dođe do truljenja korijena.

Dok se ciklama nalazi na hladnom mjestu, dovoljno je zalijevati ju jednom u tjedan dana. Ako se zalijeva više od toga i ako višak vode ostaje u podmetaču, listovi postaju žuti, biljka vene i počinje trunuti. S druge strane, ako su listovi obješeni, to znači da ju ne zalijevate dovoljno. Najbolje bi bilo da ciklamu u tegli držite na vlažnim kamenčićima.

Ako se za ciklamu dobro brinete ona može cvjetati sve do ožujka. U tom periodu trebate otkidati uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranjivati i oprezno zalijevati. U proljetnom periodu ciklama će prestati cvjetati i rasti, tada ju treba manje zalijevati. Kada više ne bude mraza, otprilike u svibnju, ciklamu iznesite na balkon ili vrt. 
Idealna temperatura za ciklamu je 10 do 15 C, no ne bi smjela prelaziti 20 C jer ciklame ne vole pretople prostorije i suh zrak. Upravo je zato ciklama u tegli jedna od najpopularnijih sobnih biljaka u zimskom periodu. Ako ju držite u stanu, najbolja pozicija je pokraj prozora koji se nalazi na sjevernoj strani jer ciklama voli puno svjetla, ali ne izravnog sunca. Ciklama je biljka koja cvijeta zimi, ali unatoč tome prilično je osjetljiva. 

Ako se po listovima ciklame pojavi plijesan, trebate ju pošpricati fungicidom kako vam biljka ne bi uvenula. Neki od simptoma bolesti su: smežurani i obješeni listovi (premalo vode), sprženi listovi (previše sunčeve svjetlosti), ljepljivi listovi (štetočine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tehnologija današnjice

Znate li kako možete otkriti skriveni broj?

Više s weba