PREDNOSTI CJELOVITIH ŽITARICA

Cjelovite žitarice: saznajte koje su najzdravije vrste žitarica

Image

tritikaj sjetva

Foto: Pixabay

Žitarice su zasigurno jedne od najvažnijih namirnica u prehrani čovjeka, a mi vam donosimo najzdravije vrste žitarica koje biste morali konzumirati što češće

1.5.2017. u 20:07/ Život i stil

Cjelovite žitarice danas su sastavni dio naše svakodnevne prehrane, no znate li uopće koje sve vrste žitarica postoje? Za vas smo izdvojili neke žitarice koje biste redovno trebali jesti.

Ječam

Ječam je žitarica koja zahvaljujući proteinima, zdravim mastima, kaliju, magneziju,  cinku, željezu i manganu koje sadrži, ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Pomaže kod problema s probavom, mršavljenja te pridonosi smanjenju kolesterola. Ova cjelovita žitarica definitivno je namirnica koju biste morali uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Proso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proso je također jedna od zdravijih žitarica, a s obzirom na to da je lako probavljiv, trebali biste ga konzumirati što češće. Sadrži veće količine željeza od bilo koje druge žitarice, a odličan je izvor i ostalih zdravih sastojaka kao što su cink, kalcij, mangan, fosfor i magnezij. Proso pomaže kod brojnih zdravstvenih problema kao što su kronične migrene, problemi s probavom, dijabetes te višak kilograma.

Zob

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Žitarica koja je naročito poznata po velikom udjelu kalcija. Zob također sadrži zdrave masne kiseline, vlakna, proteine te ugljikohidrate. Pomaže kod problema s krvnim tlakom, dijabetesa, kolesterola, štiti krvožilni sustav, a jača i imunitet. Osim u prehrani, zob se sve češće koristi u preparatima za njegu tijela.

Raž

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raž je jedna od najzdravijih žitarica koja sadrži sve sastojke koji su nam potrebni za održavanje zdravlja organizma. Bogata je vitaminima B i E, kalijem, fosforom, magnezijem, ugljikohidratima te zdravim mastima. Raž ima pozitivne učinke na zdravlje, a posebno pomaže jača organizam, regulira metabolizam, a dokazano je i da pomaže u rješavanju depresije.

Smeđa riža

Smeđa ili integralna riža mnogo je zdravija od obične bijele. Ova žitarica poznata je po tome što sadržava magnezij, vitamin B, vlakna, folnu kiselinu, kalij i fosfor.  Dokazano je da pomaže kardiovaskularnom sustavu, regulira krvni tlak i jača imunitet.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba