SVE O ŽITARICAMA

Cjelovite žitarice: popis najzdravijih žitarica na svijetu

Image
Foto: Pixabay

Cjelovite žitarice trebale bi biti sastavni dio naše svakodnevne prehrane, a mi vam donosimo sve dobrobiti ovih zdravih namirnica

1.5.2017. u 20:50/ Život i stil

Cjelovite žitarice ima povoljan učinak na naše zdravlje pa ga sve veći broj ljudi redovito konzumira. Za vas smo izdvojili neke najpopularnije cjelovite žitarice koje biste trebali konzumirati na dnevnoj bazi.

Ječam

Kada govorimo o cjelovitim žitaricama, ječam uvjerljivo drži prvo mjesto. Odličan je izvor vlakana, antioksidansa, kalcija, željeza i ostalih važnih proteina koji pozitivno djeluju na zdravlje našeg organizma. Ječam je prava energetska bomba pa ga naročito konzumiraju sportaši kojima je potrebno što više energije. Lako se probavlja zbog čega uvelike pomaže u skidanju neželjenih kilograma.

Amarant

Amarant je žitarica uglavnom popularna na području Azije, međutim sve je češće možemo pronaći i na našim prostorima. Jedan je od najzdravijih cjelovitih žitarica, a bogat je proteinima, kalcijem, magnezijem, kalijem, folnom kiselinom te mnogim drugim nutrijentima. Pozitivno djeluje na naše zdravlje, naročito na zdravlje srca i krvnih žila. Pomaže kod snižavanja kolesterola, slabokrvnosti te skidanja kilograma.

Zob

Zob je zasigurno jedna od najhranjivijih žitarica, pa bismo ih obavezno morali uvesti u prehranu. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, fosfora, bakra, magnezija i cinka. Pomaže u snižavanju kolesterola, uspostavljanju ravnoteže probavnog sustava te skidanju neželjenih kilograma. Najbolja je kad se konzumira u najmanjem stupnju tehnološke obrade, odnosno sirov ili tek lagano kuhan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heljda

Heljda je cjelovita žitarica koja je ujedno i jedna od najzdravijih prehrambenih namirnica. Heljda je odličan izvor luteina, zeaksantina, rutina i kvercetina te mangana koji sadrži mnoga antioksidativna svojstva. Vrlo je hranjiva namirnica, a zahvaljujući tome što ne sadrži gluten, lako je probavljiva. Pomaže kod skidanja viška kilograma, a također pomaže kod probavnih problema, smanjenja krvnog tlaka te cirkulacije.

Proso

Još jedna vrlo popularna bezglutenska žitarica. Proso je odličan izvor proteina, željeza, magnezija, fosfora i silicija. Ima pozitivne učinke na zdravlje, a naročito pomaže kod bolesti bubrega, smanjenja bakterija u ustima, gljivičnih infekcija te dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
grad - država

Europa: države i glavni gradovi Europe

Više s weba