Biljni svijet

Clivia cvijet koji rijetko cvjeta u sobnim uvjetima

Image

Clivia cvijet

Foto: www.pixabay.com

Clivia cvijet je sobna biljka, koja se u praksi često zamjenjuje s Amarilisom zbog toga što imaju relativno slične duge, uske listove, a znate li kakva je zaista Clivia cvijet

25.1.2019. u 23:35/ Život i stil

Osnovna razlika leži u činjenici da je Amarilis lukovičasta biljka kojoj lišće odumire svake godine dok je Clivia cvijet prije svega dugogodišnja biljka i spada u rod vazdazelenih trajnica.
Clivia cvijet sastoji se od velikih jezičastih listova koji su širi od 5 cm, a rastu nasuprotno pa stoga izgledaju lepezasto. Rano u proljeće razvijaju se velike cvjetne glave koje čine 10-20 manjih, ljevkastih narančastih ili žutih cvjetova.
Clivia cvijet je porijeklom s područja Južne Afrike, a u Europu, točnije u Englesku prvi put je donesena sredinom 19. stoljeća. Ima nekoliko vrsta ovog cvijeta, a to su: Clivia caulescens, Clivia gardenii, Clivia miniata, Clivia mirabilis, Clivia nobilis, Clivia robusta. Clivija (Clivia sp.) spada u otrovne biljke.
Clivia cvijet je, kao biljka, vrlo popularna i privlačna za uzgoj jer ne traži mnogo truda. 
Zanimljivost ove biljke je da Clivia cvijet iz zemlje uvijek izlazi u parovima i to iz debelog rukavca koji su izvijeni prema van s dužinom preko 60 cm. 
Cvat mu se uvijek pojavljuje u kasno proljeće i to nikada iz sredine biljke. Cvate u zimu i rano proljeće.

Listovi se ne okreću za izvorom svjetlosti, pa zbog toga može doći do slabog, ili nikakvog razvijanja cvjetnih pupova. U prirodi, Clivia cvijet raste pod visokim stablima, gdje je svjetlost dovoljno lagana, a podnevno sunce ne dopire do biljke, stoga joj za uzgoj morate stvoriti difuzno svjetlo.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Porezni obveznici

Znate li što je porezni broj

Više s weba