DOBROBITI CRNOG PAPRA

Crni papar: lijek za bolju probavu i brže mršavljenje

Image
Foto: Pixabay

Redovna konzumacija crnog papra može vam pomoći u prevenciji mnogih potencijalnih bolesti. Donosimo vam sve dobrobiti koje vam donosi crni papar

25.6.2017. u 8:14/ Život i stil

Crni papar neizostavan je sastojak u različitim jelima, ali je također lijek za mnoge zdravstvene probleme. Pomaže kod problema s probavom, ublažavanja simptoma prehlade i gripe, smiruje upale te potiče brže mršavljenje.

Porijeklo i karakteristike crnog papra

Crni papar (Piper nigrum) višegodišnja je drvenasta biljka iz porodice Piperaceae. Što se tiče same biljke, ona može doseći nevjerojatno visinu i do 15 metara. Raste kao grm, a trenutno razlikujemo preko 2000 vrsta papra. Ova zdrava biljka potječe iz daleke Azije, točnije s područja južne Indije. Crni papar najpoznatija je vrsta papra u svijetu, za razliku od bijelog, crvenog ili zelenog.

Neizostavan dodatak jelima

Ono po čemu se crni papar najviše razlikuje i ističe od ostalih jest njegova ljekovitost. Naime, ova vrsta papra pomaže pri prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Ovaj popularan začin prvenstveno se koristi u kulinarstvu, ali također pomaže pri prevenciji raznih bolesti.

Zahvaljujući ljekovitim svojstvima kojima raspolaže, crni papar preporučuje se konzumirati što češće. Plodovi crnog papra koriste se kod pripreme raznih juha, jela s povrćem, mesnih jela, tamnih umaka, priloga i salata. Crni papar svakom jelu dat će specifičnu aromu koja obogaćuje početni okus jela.

Crni papar bogat je nutritivnim tvarima, sadrži mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata, bjelančevina te eteričnih ulja. S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, papar se već od davnih dana koristi kao jedan od najvažnijih začina većine jela.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Više s weba