OGLAS

egzotični začin

Curry biljka: egzotični začin mnogih jela

Image
Foto: krenizdravo.com

Zanima vas za što se sve može koristiti curry biljka? Otkrijte otkud ovaj ''čarobni začin'' potječe i koja su njegova ljekovita svojstva

27.5.2019. u 13:43/ Život i stil

Kurkuma, odnosno curry biljka je jedan od najpoznatijih i najljekovitijih začina diljem svijeta. Kurkuma biljka potječe iz Indije i ključni je sastojak curry praha, koji upravo zbog nje ima svoju žutu boju. U Indiji se ova biljka stoljećima koristi kao lijek za razne bolesti.

Curry biljka u sebi sadrži važne vitamine i minerale za naše zdravlje, poput magnezija, mangana, kalija,vitamina B6 te vitamina C. Čak i znanstvenici sve više postaju svjesni učinka koji ova biljka ima na zdravlje. Istraživanja su pokazala kako se ona može koristiti u liječenju ili sprječavanju nekih bolesti.


Zdravstvene prednosti curry biljke

Idealan je antiseptik za rane jer ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Najbolja zdravstvena prednost kurkuma je snažno antikancerogeno djelovanje. Smanjuje veličinu tumora i u stanju je blokirati rast tumora. Začin kurkuma također može biti učinkovit kod neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest. Epidemiološke studije su pokazale da je razina takvih bolesti niska kod stariji osoba u Indiji, upravo zato jer ga većina skoro svakodnevno konzumira.

Curry biljka također pomaže u detoksifikaciji jetre te smanjuje simptome nadutosti i plinove, a može se koristiti i u liječenju psorijaze. Pomaže u prevenciji ateroskleroze, nakupljanja plaka koji dovodi do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt ove biljke sprječava stvaranje krvnih ugrušaka te smanjuje ukupnu razinu kolesterola.

Curry biljku možete koristiti u jelima poput variva, juhe, riže te ribljim jelima, tako ćete dobit novi okus i boju. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba