Nezahtjevna biljka

Čuvarkuća uzgoj: Naučite kako se uzgaja čuvarkuća

Image
Foto: Pexels.com

Ako vam je uzgoj čuvarkuće neostvarena želja, mi vam donosimo nekoliko informacija uz koje ćete uvidjeti da je čuvarkuća jedna od najjednostavnijih biljaka za uzgoj.

7.2.2017. u 23:05/ Vijesti.hr

Čuvarkuća uzgoj – postoje određene stvari o kojima trebate voditi računa tijekom uzgoja čuvarkuće. Porijeklom je iz Meksika i na ovim prostorima se najčešće uzgaja kao ukrasna biljka, a njeno ime aludira na činjenicu da se u narodu smatra kako štiti kuću od udara groma, oluje i drugih neprilika. Uzgoj čuvarkuće odličan je izbor za početnike jer je vrlo otporna i uspijeva na područjima gdje mnoge biljke ne mogu.

Sadnja

Za optimalan uzgoj čuvarkuće najbolje je uzgajati ju na otvorenom prostoru, gdje prima dovoljno sunčeve svjetlosti. No, može se uzgajati i u tegli u stanu, samo vodite računa da je tegla plitka i da je smještena negdje gdje sunce dopire do nje. Uspijeva gotovo svugdje jer ima rijetko svojstvo da može rasti bez komposta. Ali, gornji sloj zemlje bi trebali posuti pijeskom ili kamenčićima kako bi biljka bila zaštićena od vlage. Prihranjuje se svake dvije do tri godine tekućim gnojivom. Čuvarkuća cvijeta od travnja pa sve do listopada, a cvjetovi mogu biti bijeli, crveni, rozi ili žuti.

Zalijevanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ova biljka otporna na niske temperature, mraz, visoke temperature i sušu, trebate voditi računa da na vlagu ne reagira dobro. Čuvarkuća ima debele, mesnate listove u kojima čuva vodu pa zalijevanje tijekom normalnih vremenskih uvjeta skoro i nije potrebno. Kada su velike vrućine, ipak ih treba malo zaliti vodom.

Razmnožavanje

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Čuvarkuće se razmnožavaju odvajanjem manjih rozeta, koje uglavnom već imaju svoje korijenje. Može se razmnožavati i sjemenom, ali je ono veoma sitno pa bi postupak bio kompliciran i trajao bi duže. Iako čuvarkuća posjeduje sposobnost regeneracije, vodite računa da je ne oštetite tijekom presađivanja. Kada je presadite, dodajte pijeska u zemlju i malo zalijte vodom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Padeži u hrvatskom jeziku: savladajte bitan alat pisanja i izražavanja

Više s weba