rogač

Cvijet rogača: kakav cvijet ima drvo rogača?

Image
Foto: Pixabay

Rogač je vrlo važna i zdrava namirnica, pomalo zaboravljena na našim prostorima. Samo ga rijetki uzgajaju, iako njegov uzgoj nije zahtjevan.

27.5.2019. u 19:53/ Život i stil

Biljka rogač (Ceratonia siliqua) pripada drvenastim vazdazelenim biljkama iz porodice mahunarki. Potječe iz daleke Sirije te istočnog Mediterana, a već od davnih dana predstavlja jednu od najzdravijih svjetskih namirnica.

Stablo rogača razgranato je, a deblo široko sa tamnosmeđom korom. U prosjeku naraste do 10 metara, iako neke sorte dosegnu visinu i do 15 metara. Što se tiče samog uzgoja ove zaboravljene voćke, nije zahtjevan ni kompliciran. Biljka rogač dobro podnosi visoke temperature, otporna je na sušu te uspijeva u gotovo svim vremenskim uvjetima. Važno je naglasiti da rogač ne podnosi niske temperature koje mogu oštetiti stablo i uništiti njegove plodove.

Cvjetovi rogača su jednospolni i dvospolni, dvodobni te mali i brojni. Jedva su vidljivi jer se nalaze u pazušcima listova te su skupljeni u grozdove. Rogačevi cvjetovi dijele se na muške i ženske. Ženski cvijet rogača ima tučak s nadraslom plodnicom, a muški cvjetovi rogača imaju pet prašnika koji imaju duge prašničke niti. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Što je proza i kako izgleda prozni tekst?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba