Biljke pročišćivaći

Damska palma - palma koja pročišćava zrak

Image

Sobno cvijeće palma

Foto: www.pexels.com

Svi već znamo da sobno bilje nema samo dekorativnu funkciju. U SAD poslodavci u uredima drže ovu biljku u cilju smanjenja stresa kod zaposlenika te opuštenije atmosfere

11.5.2018. u 22:35/ Život i stil

Damska palma (Rhapis excelsa) je dekorativna biljka koja uspješno čisti zrak od amonijaka te umanjuje štetno djelovanje sredstava za čišćenje. Zbog dobre prilagodljivosti uvjetima, prilično je rasprostranjena u našim domovima.

Čvrste stabljike damske palme su prekrivene vlaknima. Raste vrlo sporo i može da poraste u visinu, ali i širinu preko tri metra. Listovi su joj tamnozeleni, široki i podijeljeni su u široke segmente. Na vrhu se javljaju spiralno raspoređeni sjajni cvjetovi koji sadrže tri  spojene latice. Plodovi su mesnati i bijeli.

Damska palma izuzetno je otporna na kukce.

Mala je to palma koja uspijeva iznimno dobro u zatvorenim prostorima, ali uz odgovarajuće uvjete. Ljeti ju je potrebno zalijevati nešto češće, dok je zimi  palmu dovoljno zaliti jednom mjesečno ili svaki drugi tjedan. Ne trpi puno sunčeve svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo ako dobiju smeđu boju.

Damska palma osjetljiva je samo na kvalitetu vode, pa bi bilo dobro vodu za zalijevanje filtrirati.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Image
Foto: www.pexels.com
Image
www.pexels.com

Potječe s juga Kine, barem se tako pretpostavlja. Ne raste u divljini i ova biljka je uglavnom kultivirana.  Damska palma jedan je od najboljih pročišćivača, i ne samo da će pročistiti zrak, već ga i obogatiti nizom važnih minerala i soli koji su potrebni organizmu.

Smiruje pa je stoga koriste i u mnogim uredima. Zanimljivo je i istraživanje koje su proveli znanstvenici NASA-e a koje j e dokazalo da sobno bilje nema samo dekorativnu funkciju.Osim što su ukras u svakom prostoru, biljke pročišćavaju zrak i smanjuju razinu stresa i napetosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damska palma filtrira toksine iz prostorija, i poboljšava kvalitetu zraka u prostoriji u kojoj se nalazi, a što je najvažnije ne zahtijeva mnogo pažnje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Trikovi za pranje odjeće

Kako skinuti boju s odjeće čak i onda kada mislite da nema spasa

Više s weba