savjet stručnjaka

Dermatologinja Vrčić: Kako spriječiti i ukloniti hiperpigmentacije?

Image
Foto: Goran Horvatinec

Postupalne hiperpigmentacije i melasma – najčešće stečene hiperpigmentacije s kojima se gotovo svi susrećemo

Postupalne hiperpigmentacije označavaju stanje u kojem u koži postoji reaktivna hipermelanoza koja se pojavila kao posljedica upalnog procesa u koži. U dermatoze koje su najčešće uzroci postupalnih hiperpigmentacija spadaju akne, atopijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, iritativni kontaktni dermatitits, psorijaza.

Opekotine, terapija zračenjem, kemijski peelinzi i provođenje laserskih tretmana također mogu dovesti do pojave postupalnih hiperpigmentacija. Osobe tamnije boje kože imaju veću šansu za pojavnost postupalnih hiperpigmentacija.

Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom i na temelju anamnestičkih podataka, tako da u većini slučajeva nije potrebno učiniti biopsiju kože. Postupalne hiperpigmetnacije s vremenom, polako spontano regrediraju. Kod pacijenata koji žele ubrzati smanjenje simptoma provodimo lokalnu terapiju. U provođenju lokalne terapije jako je važno pridržavati se pravila fotoprotekcije i potrebno je liječiti primarni uzrok – upalni proces koji je doveo do pojave postupalnih hiperpigmentacija.

U terapiji najčešće koristimo neke od ovih lokalnih pripravaka: lokalne retionide, azelatnu kiselinu i površinske kemijske peelinge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melasma

Najčešći oblik stečene hiperpigmentacije zbog kojeg žene traže pomoć dermatologa jest melasma. Melasma se pojavljuje na licu u obliku smećkastih ili smećkasto-žutih mrlja na licu i to najčešće u području središnjeg lica – na obrazima, čelu, iznad gornje usnice ili pak na obrazima i nosu.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(Foto: Profimedia.hr)

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Ona nastaje kod nekih žena koje imaju genetsku predispoziciju tijekom hormonskih promjena u menstruacijskom ciklusu, u trudnoći i ponekad kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Pigmentacijske promjene nastaju zbog djelovanja hormona koji potiču melanocite te estrogena i progesterona. Melasma uzrokuje nezadovoljstvo izgledom vlastitog lica kod žena te utječe na njihovo emocionalno stanje, socijalni život i općenito kvalitetu života.

Učestalost melasme nije točno poznata, prema epidemiološkim podacima između 15 i 50 posto trudnica imat će melasmu - zbog toga se ta promjena na licu često naziva i maska trudnoće. Promjene se pojavljuju postupno i pojačavaju se što se više izlažemo suncu. Pigmentacije se pojačavaju do porođaja i potom polako, obično unutar godine dana od porođaja polako nestaju. Nažalost, kod nekih žena hiperpigmentacije ostaju na licu dugi niz godina i postaju vidljivije svake godine u proljeće i ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vratiti kožu u prirodno stanje?

Danas nam se nude razne mogućnosti postupaka i preparata za ispravljanje nastalih promjena pigmentacije i vraćanja kože u stanje ujednačenog tona. Nažalost nisu uvijek tretmani uspješni i često se susrećemo s individualno različitim rezultatima istih tretmana. Kad su se hiperpigmentacijske promjene pojavile ispravno je posavjetovati se s dermatologom koji će na temelju kliničke slike, anamneze i na temelju rezultata eventualnih dosadašnjih pokušaja uklanjanja hierpigmentacija predložiti plan koji se najčešće sastoji od tretmana koje je potrebno provesti u liječničkoj ordinaciji uz preporuku o preparatima za svakodnevnu primjenu kod kuće.

Još jednom bih naglasila važnost preventivnog djelovanja u sprječavanju nastanka hiperpigmentacija. Svako jutro na lice uz uobičajenu neutralnu njegu, a prije stavljanja šminke treba aplicirati i serume koji sadrže antioksidanse (vitamin C) i preparat s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+).

Tanja Vrčić, dr.med., specijalist dermatovenerologije
Poliklinika Hilarus
tvrcic@hilarus.hr

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba