savjet stručnjaka

Dermatologinja Vrčić: 'U posljednje vrijeme uočena je povećana učestalost akni i u zrelijoj životnoj dobi'

Image
Foto: Privatni album

Posjet liječniku kod prvih simptoma i rano započeto liječenje može ublažiti tijek bolesti i prevenirati razvoj jače kliničke slike

Akne su kronična upalna bolest od koje najčešće obolijevaju mladi u dobi između 13-25 godina (80-85 posto mladih ima neki oblik akne), no u posljednje vrijeme uočena je povećana učestalost akni i u zrelijoj životnoj dobi (do cca 45 godine -3%).

Akne su podjednako učestale u dječaka i djevojčica

Najčešće se akne javljaju između 13 i 16 godine i to nešto ranije u djevojčica. Teži oblici su nešto češći kod muškog spola. Vidjelo se da što se akne ranije javljaju to je veća predispozicija za razvoj teže kliničke slike.

Akne su bolest koje nastaje kao posljedica međudjelovanja nekoliko uzročnih faktora i to: pojačanog  lučenja loja iz lojnih žlijezda, zbog androgene hormonske stimulacije receptora na lojnicama, zbog poremećaja keratinizacije koja dovodi do stvaranja komedona te zbog prisutnosti povećanog broja bakterije Propionibacterium acnes (koja je inače normalan stanovnik kože ali ne u povećanom broju).

Nasljeđuje se sklonost nastanku akni - nasljeđuje se veličina lojnih žlijezda i osjetljivost lojnica na vanjske podražaje kao što su androgeni hormoni i neuromedijatori koji se luče u stresu.

Što se tiče utjecaja hormona na lojnice – on počinje u pubertetu: androgena stimulacija dovodi do povećanja lojnica i pojačane produkcije loja. Taj učinak je dodatno pojačan kod žena koje boluju od PCO i anabolički steroidi. Estrogeni smanjuju učinke hiperprodukcije sebuma. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i temeljito uzete anamneze. Ukoliko je potrebno obrada se nadopunjuje pregledom ginekologa, hormonskim statusom.

Daleko najčešće vidimo upalne promjene na licu, potom na ramenim, leđima i u području dekoltea.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixabay.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlikujemo nekoliko osnovnih tipova akne: Acne comedonica, Acne papulopustulosa, Acne nodularis, Acne conglobata. 

Upalne promjene manifestiraju se klinički kao otvoreni ili zatvoreni komedoni, inflamirane papule, pustule, manji ili veći nodusi (čvorići) koji u najtežim oblicima konfluiraju u acne conglobata.

Vrlo često kod istog pacijenta ili pacijentice naći ćemo preklapanje dva ili više tipova promjena (s karakterističnom distrubucijom u smislu perzistiranja otvorenih  i zatvorenih komedona u području nosa, čela i brade te upalnim papulama i papulopustulama na bradi, čelu i u području mandibularnih lukova).

Terapija

Nekada se smatralo da akne ne treba liječiti ako nisu jako izražene i da treba pustiti "da prođu" jer su normalan dio puberteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DOMINIRA, ZABIJA, ASISTIRA

Priča o dečku kojem su se svi rugali, a danas je na vrhu svijeta. Direkt na mjestu gdje je Jokić prvi put uzeo loptu u ruke

I jesu – očekivane u pubertetskoj dobi, no posjet liječniku kod prvih simptoma i rano započeto liječenje može ublažiti tijek bolesti i prevenirati razvoj jače kliničke slike koja često dovodi do stvaranja ožiljaka koje onda postaju  problem kod mladog čovjeka koji utječe na njihov psihosocijalni osjećaj.

Trajanje  liječenja je dugotrajno i pacijent za postizanje učinka treba biti strpljiv i uporan. Terapija akne može biti lokalna ili sistemska.

Prvi učinci kod pravilno provođene terapije vide se otprilike nakon 4-6 tjedana, i nakon toga primijetiti ćemo svaki mjesec još dodatno poboljšanje.

Važno je s liječenjem započeti što ranije da bi se spriječio nastanak većih upalnih procesa i posljedično stvaranje ožiljaka i postupalnih promjena pigmentacije. Za uspjeh u terapiji akni važan je dogovor i međusobno povjerenje između pacijenta i liječnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanja Vrčić, dr.med., specijalist dermatovenerologije
Poliklinika Hilarus
tvrcic@hilarus.hr

Više s weba

Pročitajte još

Image
Porezni obveznici

Znate li što je porezni broj

Više s weba