Voćarstvo

Divlji badem lijek ili otrov

Image

Divlji badem lijek ili otrov

Foto: www.pixabay.com

Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju, a znate li za što je dobar divlji badem

13.1.2019. u 22:24/ Život i stil

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo -  i gorki badem ili divlji badem (Prunus amygdalus amara). 
Divlje srodne forme poznate su kao gorki badem (Prunus dulcis var.amara).
Gorki badem ili divlji badem, ne služi za ishranu, ali se kultivirani primjenjuju za dobivanje bademovog ulja. U svetu je u tom smislu najzastupljenija sorta koja je dobivena ukrštanjem badema i breskve.
Divlji badem se razlikuje od slatkog samo po tome što u njegovu sjemenu ima heterozida amigdalozida.
Divlje srodne forme poznate su kao gorki badem no one se zbog glikozida d-amigdalina koji divlji badem sadrži, ne smatraju jestivima. 
U liječenju s gorkim bademom se mora zbog otrovnosti upotrebljavati vrlo oprezno i najčešće pomiješan sa slatkim bademom. Oba umiruju bolove živaca.
Sjeme gorkog badema sadrži i do 55% masnog ulja, nešto šećera, oko 25% bjelančevine, zatim amygdalina, sluzi, gume i cijanogenetskog heterozida koji daje gorčinu, a najveća ljekovitost je baš u njemu.

Probleme nam divlji badem uzrokuje je upravo pomoći amigdalina, koji se žvakanjem pod utjecajem enzima pretvara u cijanovodičnu kiselinu, koja onemogućava disanje stanica što dovodi do gušenja.
Plodovi badema nemaju ravnomjerno sazrijevanje. Berba je u jesen. Prvi sazrijevaju plodovi koji rastu na vanjskom dijelu krošnje. Kada je plod sasvim zreo puca omotač, a plodovi ispadaju. Berba može biti ručna ili mašinska, tresačima. Nakon berbe bademe treba očistiti i osušiti, pa tek onda skladištiti.
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara.
Dok je divlji badem gorkog okusa te sadrži veće količine otrova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
orijentacija bez kompasa

Znate li kako odrediti strane svijeta bez kompasa?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba