medvjeđi luk

Divlji luk kao sredstvo za detoksikaciju organizma

Image

Divlji luk kao sredstvo za detoksikaciju organizma

Foto: www.pixabay.com

Divlji luk u usporedbi s bijelim lukom sadrži mnogo više aktivnih ljekovitih sastojaka. Onih kojih nema u kultiviranim vrstama bijelog lukaima ima u divljem luku

20.8.2018. u 9:30/ Život i stil

Divlji luk. lat.Allium ursinum L. su poznavali svi stari narodi, a Rimljani su mu davali prednost u odnosu na češnjak, kao i narodni liječnici danas. Poznat je i pod imenima sremuš, medvjeđi luk i šumski luk.

Naziv medvjeđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna. Najčešća je biljka uz potoke, rijeke, šumske putove, jarke.

Raste u visinu do 25 cm, s duguljastom podzemnom stabljikom obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Iz te stabljike izbijaju duguljasti i plosnati listovi. Divlji luk voli bogato humusno tlo, a voli i sjenovita mjesta vlažnih bjelogoričnih šuma pa ga nalazimo na velikim površinama brdskih i planinskih područja.

Image

Divlji luk kao sredstvo za detoksikaciju organizma

Foto: www.pixabay.com
Image

Divlji luk kao sredstvo za detoksikaciju organizma

www.pixabay.com

Iz povijesti je poznato kako Dioskurid preporučuje divlji luk za detoksikaciju organizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Koristi se u liječenju rana, osipa, lišaja kao i raznih nečistoća kože. Pomaže rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, u iskašljavanju. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten.

Konzumiranjem svježe biljke divljeg luka on na sebe veže otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Svježe ubrani listovi divljeg luka idealni su za salatu, pomiješani s divljim samoniklim ljekovitim biljem kao začin, a koristi se i za posipanje raznih jela i juha, te u namazima.

Ako koristite divlji luk u obliku tinkture, njegovi ljekoviti sastojci će upiti masti i pomoći čišćenju organizma od visokog LDL kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji luk se može koristiti i kao kupka, a dobar je kod ekcema, dermatitisa, hematoma i rana. Trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati divlji luk.

Kontraindikacija je samo jedna a to je da veće količine mogu nadražiti sluznicu želuca.
Divlji luk je 1992. godine proglašen biljkom godine u Europi.

Upozorenje za kraj: velika je mogućnost zamjene mladih listova divljeg luka s listovima đurđice, mrazovca i čemerike koji su otrovni. Divlji luk miriše po bijelom luku, te ga je zbog tog specifičnog mirisa teško zamijeniti sa listovima drugih biljaka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Sloveniji?

Više s weba