savjet stručnjaka

Dječji ispadi bijesa mogu se vrlo lako izbjeći i brzo smiriti

Image
Foto: www.profimedia.hr

Stručnjakinja Iva Brčić objasnila je kako roditelji uz pravilnu komunikaciju mogu spriječiti dječje ispade bijesa

20.2.2019. u 10:15/ Iva Brčić, mag. soc./fil.

Svi smo se mi kao roditelji barem jednom susreli s ispadom bijesa. I to je nešto što bi vrlo rado htjeli izbjeći jer se najčešće događa kada to najmanje želimo - u dućanu, u gostima ili pak u parku - kad nas svi gledaju i promatraju kako mi to rješavamo. 
Ono što mnogi roditelji čuju vezano za ispade bijesa je da je to faza i da će proći. Samo to treba izdržati. Krivo! Ispadi bijesa se mogu vrlo lako izbjeći i brzo smiriti. Samo treba znati kako. Ključ svega je pravilna komunikacija. Promjena riječi, promjena redosljeda riječi u rečenici, odgovarajući ton glasa može napraviti čuda. U svega nekoliko munuta, malog divljaka koji se baca po podu i vrišti iz svega glasa, će pretvoriti u nasmijano dijete koje je spremno na suradnju. 

Znam da većini to zvuči skoro pa nemoguće, ali uz komunikaciju koja je prilagođena djetetu, odnosno, dječji jezik to postaje stvarnost. Evo i zašto je važan taj dječji jezik:

1. Djeca ne razumiju odnos uzroka i posljedica

Mi na primjer znamo što će se dogoditi ako bacimo čašu na pod. Imamo iskustvo o tome jer nam se to dogodilo, mama nam je to sto puta rekla, vidjeli smo to negdje.

2. Dječji centar za logiku je nerazvijen

Samim time i logika baš ne postoji. Reći djetetu da se nema čega bojati jer ne postoje čudovišta ispod kreveta, neće pomoći. Za njega su itekako stvarna. Ali reći, da su otišla spavati i da ih neće biti cijelu noć, mališana će itekako smiriti.

3. I ono najvažnije - djeca baš ne razumiju što mi govorimo

Često se djecu doživljava kako male ljude koji savršeno razumiju svaku našu riječ. A stvar je potpuno drukčija. Oni su kao mali gosti koji su došli iz davne prošlosti i ne znaju naša pravila, norme, niti jezik.

4. Jako teško kontroliraju emocije

Kada ih obuzmu, naprosto nas ne čuju i ne vide, a još manje razumiju. Ispadi bijesa se često događaju baš zbog nesporazuma. Dijete naprosto smatra da ga roditelj nije razumio, pa pokušava glasnije prenijeti svoju poruku.

Image
Temper tantrum

Ispadi bijesa – možete li ih spriječiti i što napraviti kad do njih dođe?

Image
Temper tantrum

Ispadi bijesa – možete li ih spriječiti i što napraviti kad do njih dođe?

Upravo tu pomaže dječji jezik. Uz pomoć ponavljanja sugovornikove poruke, kratkih rečenica, odgovarajućeg tona glasa, mimike lica i govora tijela mi možemo doprijeti do djeteta koje ima i najjači ispad bijesa. A evo kako to djeluje: Recimo dijete želi van, a vani naprosto lijeva kiša. Obično roditelji počinju na široko i dugačko objašnjavati zašto se ne može ići van. A pri tome zaboravljaju da dijete pola toga nije razumjelo i da je toliko obuzeto željom da jedva čuje što mu roditelj govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim da roditelj kaže recimo: "Marko kaže ići van, ići van. Sad ići van. Sad ići van, Van, Van, Van! Marko ići van!" dali bi djetetu do znanja da su ga razumjeli. Pri tome, dijete u glasu mora osjetiti empatiju. Također, govorom tijela treba oponašati dijete (mrštiti se, mahati rukama, lupiti nogom u pod). Roditelj treba biti njegovo ogledalo. Baš zato se i brzo smire jer shvate da je njihova poruka došla do roditelja. Tada pažnju treba usmjeriti na nešto drugo. Recimo može se reći: "Vani jako kiša pada, ali idemo se u kupaonu igrati s vodom. Idemo zalijevati kadu."

Ako se ovaj način komunikcije koristi kad god se primjeti da bi moglo doći do ispada bijesa, mi ćemo ga na vrijeme zaustaviti, zapravo neće se ni dogoditi. Nemojte se sramiti ovaj način komunikacije primijeniti u parku ili dućanu. Možda će vas svi malo čudno gledati, ali na kraju ćete se pokazati kao roditelj koji zna kako sa svojim djetetom i koji ga zna smiriti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
službena izjava

VIDEO 'U avionu su bili stranci, sav zračni promet obustavljen je. Ovo je prva nesreća u Puli'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povrtnjak i radovi u vrtu

Kada je najbolje vrijeme za sijanje mrkve i peršina

Više s weba