jesenska drveća

Drvo u jesen: pronađite svoje drvo idealno za jesen

Image

Listopadno drvo, odnosno drvo u jesen je vrsta drveta kojoj lišće opada na jesen i ponovo počinje cvjetati na proljeće. Koja drveća u jesen postoje?

27.5.2019. u 13:56/ Život i stil

Za vas smo odabrali nekoliko vrsta drveća u jesen (listopadnog drveća) koje bi vas mogle zanimati.

Crna topola (lat. Populus nigra) je drvo u jesen koje naraste do visine od oko 35 metara, a može živjeti i do nekoliko stoljeća. Dvodomna je, i brzorastuća vrsta. Deblo naraste u promjeru maksimalno od 2 do -3 m. Voli svjetla mjesta. Razmnožava se vjetrom, koji ga raznosi u velikim količinama, tako da vrijeme sazrijevanja može izgledati, kao da je napao svježi snijeg. Razmnožavanje je moguće izbojcima, a smatra se jednom od najbrže rastućih vrsta drveća.

Topola (Populus) je drvo u jesen iz porodice vrbovka. Stabla su dekorativna i njihovo drvo je od velikog značaja. Može narasti u visinu do 35 m, a u promjeru deblo može imati i do 3 m. ​Cijele šume topola obično se javljaju pored obala rijeka i poznate su po brzom rastu. Liječnici tvrde da kada bi se izračunala šteta koju nam čini topola, razmjer njezine koristi i štete bio bi ogroman pa su stoga ovo drvo u brojnim zemljama posjekli. Listovi rastu na dužoj peteljci te su na krajevima naizmjenično nazubljeni. Ovo drvo je fleksibilno i pogodno je za obradu u industriji namještaja, a koristi se i za izradu slikarskih platana.

Crna joha je drvo u jesen iz porodice brezovki koje raste u gotovo cijeloj Europi i zapadnoj Aziji. Raste na svijetlim i polusvijetlim staništima, a pogotovo mjestima duž rijeka i potoka, močvarnim šumama i vlažnim tlima. Naraste do 25 metara visine, deblo joj je vitko, a krošnja jajolikog oblika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao stoljetno drvo u jesen, hrast lužnjak naraste i do 40 metara visine,  a stablo može doseći promjer  do 3 m. Krošnja mu je široka, nepravilna i dobro razgranata. Hrast doživi starost od nekoliko stotina godina, a neke vrste čak do tisuću. Bez naročitog je mirisa, a okus mu je gorak i steže. Kora mu je u mladosti glatka s laganim sivo-zelenkastim sjajem, a kasnije uzdužno ispuca. U starosti postaje debela (i do preko 10 cm), sivosmeđe boje i uzdužno ispucala.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba