Uzgoj u teglama

Drvo u tegli - kako odabrati pravo drvo u tegli

Image

Kako se rade mini vrtovi u tegli?

Foto: Pixabay

Razmišljate o kupnji drveta u tegli? Otkrijte na što sve trebate obratiti pozornost kada birate drvo u tegli te kako se treba brinuti za drvo u tegli

19.4.2019. u 23:17/ Život i stil

Ako već neko vrijeme razmišljate da nabavite ukrasna stabla koja cvjetaju i koja će uljepšati vaš vrt, neka to bude vaše drvo u tegli kojim ćete se ponositi.

Japanski javor idealan je da bude i vaše prvo drvo u tegli jer očarava svojom nevjerojatnom ljepotom i raznolikim bojama listova. 
Tijekom godine, javorovi listovi mijenjaju boju koja varira promjenom godišnjih doba i vremenskih (ne)prilika. Raste malom brzinom pa se može se uzgajati i na balkonu ili terasi, samo u nešto većoj tegli. Najbolje uspijeva na sunčanom ili polusjenovitom mjestu u vrtu, a naročito je važno da ga se redovito zalijeva. 
Japanski javor poznat je po tome što nešto teže podnosi visoke temperature i sušu.

Drvo u tegli može biti i neko drvo mediteranskog podritla, kao npr. lovor, limun, naranča i sl. Odličan izbor za drvo u tegli je i drvo novca.

Kod odabira bora za drvo u tegli, vodite računa o tome da bor u tegli mora biti zdrav i dobro razvijen. Ako možete, bilo bi dobro da provjerite korijen. Ako je neposredno prije prodaje izvađen iz zemlje i samo uguran u lanac, moći ćete vidjeti glavno korijenje, dok će sitnog biti jako malo. Imajte na umu da e takvo drvce može osušiti kad ga posadite.
Birajte patuljaste borove, spororastuće sorte jer će vam crnogorica brzo prerasti teglu i tako će zasjeniti ostale biljke u vrtu. 
Prije unošenja tegle u kuću, drvo u tegli držite  nekoliko dana u garaži koju ne grijete. Tako će se lakše priviknuti na promjenu temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dan provjeravajte vlažnost supstrata koji se nalazi u posudi. Sustrat za drvo u tegli ne smije biti suh, ali ni previše vlažan.

Kako zaštititi drvo u tegli?

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Ako ga sadite na nekom vjetrovitom mjestu, bilo bi dobro da ga privežete uz kolac. Ako drvo ostavljate u tegli do sljedeće sezone, onda je potrebno držati ga na nekom zaštićenom mjestu i teglu bi trebali omotati zaštitnim materijalom, kako ne bi smrznula. Morate paziti na zalijevanje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Znate li koji je najudaljeniji otok u Hrvatskoj

Više s weba